Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam načina kako spasiti brak koji je ušao u kolotečinu

Preuzmite sliku

Brak je jedna od onih stvari u životu koja nikad ne prestaje biti izazovna.

Zapravo, s vremenom brak često postaje sve izazovniji. Jednom kada početni entuzijazam i zaljubljenost nestanu, mnogi se počnu osjećati kao da su zapleti u kolotečini i da im je brak postao dosadan. Ako i sami smatrate da ste došli u fazu u kojoj je vaš brak postao dosadan, vrijeme je da u njega unesete malo energije. Jednostavno je – ako se stalno pitate propuštate li nešto i je li vrijeme koje provodite sa supružnikom više obaveza nego vlastiti odabir, morate poduzeti nešto prije nego se vaš brak ozbiljnije uruši.

Ovo je nekoliko prijedloga što možete napraviti kako bi se situacija promijenila.

Pozabavite se osobnim problemima i pobrinite se za vlastitu sreću

Prije nego počnete rješavati probleme u braku bitno je da se pozabavite osobnim problemima, odnosno da dobro razmislite što vas muči i da stvorite sreću u sebi. Možda postoji neki problem koji ste izbjegavali, možda se borite s anskioznošću... U svakom slučaju, prvi korak neka bude suočavanje s vlastitim problemima kako biste mirni i sretniji mogli rješavati druge probleme.

Promijenite perspektivu

Promijenite pogled na svoj brak. Primjerice, ako vam se čini da ste zapeli u kolotečini, pokušajte o njoj razmisliti kao o znaku sigurnosti, nečemu što je nastalo iz ljubavi. Kolotečina ne mora nužno biti nešto negativno i dosadno. Ako to učinite, osjećaj dosade možda će se transformirati u osjećaj dublje povezanosti odnosno privrženosti suprugu. Novu perspektivu iskoristite za jačanje osjećaja zajedništva.

Zajedno učinite nešto novo

Zajedno napravite nešto novo, za vas potpuno neobično. Primjer, umjesto izležavanja na kauču i gledanja filmova, izaberite odlazak u šetnju. Prisjetite se i stvari koje ste zajedno radili na početku veze i vratite ih u vašu svakodnevnicu. Studije su pokazale da su parovi koji zajedno dijele nova i uzbudljiva iskustva predaniji i manja je vjerovatnoća da će doći do nezainteresiranosti.

Budite spontani

Nema ničeg uzbudljivijeg od spontanosti. Da biste to učinili, morate odvojiti vrijeme jedno za drugo i održavati komunikaciju otvorenom. To će vam omogućiti da iznenadite jedno drugi aktivnostima koje će razbiti vašu uobičajenu rutinu, odnosno dosadu.

Pronađite načine da začinite život u spavaćoj sobi

Ako u braku nedostaje intimnosti, to će utjecati na cijeli odnos. Bitno je da se i suprug i vi veselite vođenju ljubavi. Zato iskreno razgovarajte s partnerom o željama, preferencijama, predigri, položajima… Kada vam bude ugodno razgovarati o ovim stvarima, osjećat ćete se povezanije i zadovoljnije.

Svaki dan naučite nešto novo

Bez obzira na to koliko dugo se poznajete, imajte na umu da uvijek možete naučiti nešto novo o svom supružniku. Razgovarajte o svemu i veselite se otkrivanju novih detalja.

Pobrinite se da imate život i izvan braka

U svakoj vezi važno je da supružnici imaju živote izvan braka. Provođenje vremena s ljudima koji nisu vaš partner, bavljenje aktivnostima u kojima on ne sudjeluje… sve je to bitan dio rasta pojedinca. Ako odlučite živjeti bez svega toga i posvetiti se samo partneru, bez imalo sumnje doći će do zasićenja i dosade. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,