Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam čudnih procesa koji se događaju u mozgu nakon seksa

Preuzmite sliku

Seks sa nekim može izazvati osjećanja za koja možda niste ni znali da ih imate. To je zato što se tokom i nakon seksa mnogo toga dešava u vašem mozgu i tijelu.

Postoje brojni čudni efekti seksa na mozak – poput osjećaja “drogiranosti” poslije odnosa ili promjena u sjećanju.

Objašnjenje ovih fenomena može vam pomoći da bolje razumijete zašto se osjećate na specifičan način kada ste sa nekim, prenosi Zadovoljna.rs.

Seks oslobađa oksitocin, koji čini da se osjećate povezani sa partnerom

Nakon seksa, luči se oksitocin – koji se često naziva i „hormon maženja“. Oksitocin nam daje onaj topao i nejasan osjećaj nakon orgazama zbog kog mnogi od nas požele da zadrijemaju, ušuškaju se ili se osjećaju udobno. Ovaj hormon čini da se osjećamo povezani s osobom u sa kojom smo upravo spavali. Oksitocin takođe ima svojstva ublažavanja bolova.

Seks aktivira mali mozak, koji obrađuje emocije

Mali mozak je područje koje se povezuje sa kretanjem, koordinacijom i motoričkim vještinama. Osim fizičkog kretanja, mali mozak je zaslužan i za emocionalne obrade svijeta oko nas. Pošto se toliko vaših mišića koristi tokom seksa, seks aktivira mali mozak. Postoje mnoge teorije koje sugerišu da je nakon spavanja s nekim aktivacija vašeg malog mozga uključena u to kako obrađujete osjećanja prema partneru. Drugim riječima, ako ste se ikada shvatili da vam se neko sviđa više (ili manje) nego što ste mislili, to može biti povezano sa vašim malim mozgom.

Dopamin se oslobađa, pa se nakon seksa osjećate „drogirano“

Neurotransmiter dopamin je poznat po tome što čini da se osjećate sretno. Ne samo da se oslobađa tokom seksa, već preplavljuje mozak tokom orgazma. Dopamin nam daje osjećaj euforične nagrade – to je jedna od hemikalija mozga povezana sa zavisnošću. Govori nam: “To je bilo dobro, svidjelo nam se, trebalo bi to da ponovimo i da se ponovo osjećamo dobro”. Seks ispuni vaš mozak dopaminom, zbog čega želite da jurite taj osjećaj koji dobijate.

Seks angažuje hipokampus, jačajući vaše pamćenje

Bilo da vam je seks u magli ili se možete sjetiti svakog detalja, na to utiče hipokampus. U zavisnosti od konteksta, učešće hipokampusa u seksu može poboljšati ili pogoršati vaše pamćenje. Češći seks (a samim tim i češći angažman hipokampusa) povezan je sa povećanjem memorije. Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu Volongong u Australiji iz 2018. godine, sprovedenoj na 6.000 odraslih, učesnici koji su imali seks češće su imali jače kratkotrajno pamćenje.

Orbitofrontalni korteks se gasi, što može uticati na donošenje odluka

Orgazmom se isključuje dio orbitofrontalnog korteksa mozga, regiona odgovornog za donošenje odluka. Bez obzira da li ste uzdahnuli jače nego što ste planirali ili vam se karlica pomjerila na novi način, tokom orgazma vaše tijelo zaista ne zna šta radi. Isključivanje orbitofrontalnog korteksa takođe čini da radite hrabrije stvari u krevetu. Možda ćete manje brinuti o tome kako izgledate ili zvučite, a bićete više fokusirani na ono što vam prija.

Seks oslobađa vazopresin, čineći da osjećate lojalnost

Jedan od hormona koji se oslobađa nakon seksa je vazopresin, koji vam pomaže u regulisanju žeđi, ali je takođe uključen u razvoj vezanosti. Vazopresin, koji se proizvodi u hipotalamusu, oslobađa se iz hipofize u mozgu nakon seksa. Povećani vazopresin povezan je sa osjećanjem lojalnosti osobi sa kojom ste spavali i vjeruje se da je to hormon koji nas motiviše da budemo monogamni. Istraživanje je pokazalo da pojedinci koji varaju u svojim romantičnim odnosima imaju varijaciju gena koja održava njihovu proizvodnju vazopresina niskom.

Neuronski put, zaslužan za procjenjivanje osobe, isključuje se tokom seksa

Postoji razlog zašto vam je teško da napravite logičku, analitičku procjenu ljudi sa kojima ste spavali: neuronski put zaslužan za procjenu osobe isključuje se tokom seksa. To je vjerovatno razlog zašto imamo izreku da je ljubav slijepa. Vaš fokus se prebacuje sa misli na emocije. Zbog toga će vam možda biti manje stalo do društvenih normi i samo ćete se usredsrediti na ono što osjećate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,