Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam činjenica koje nove mame ne znaju o prvim danima majčinstva

Preuzmite sliku

Tokom trudnoće buduće mame čut će jako puno savjeta i novih informacija, no postoje i one informacije koje se često znaju izostaviti iz razgovora. Stoga donosimo sedam činjenica koje nitko ne kaže novim mamama o prvim tjednima majčinstva

1. Krvarit ćete nekoliko sedmica nakon poroda

Nakon poroda dolazi do krvarenja koje izgleda isto kao i ono tijekom menstrualnog ciklusa. To može potrajati nekoliko sedmica nakon poroda i tokom tog vremena nosit ćete uloške. Riječ je o sasvim normalnom procesu, no svakako se obratite svom ljekaru ako ste zabrinuti.

2. Izgledat ćete trudno iako to više niste

Žensko tijelo nakon porođaja neće se odmah vratiti u ono stanje prije trudnoće. Vaš stomak može nakon porođaja izgledati okruglo i natečeno, a to nije vezano samo uz težinu. Naime, potrebno je vremena kako bi se maternica stegnula.

3. Dojenje nije intuitivno

Dojenje je nešto što ćete naučiti kroz praksu te nema baš puno veze s intuicijom. Princip pokušaja i pogreške bit će nezaobilazan tada, a dobro je savjetovati se s prijateljicama koje su već prošle kroz ovaj proces i s raznom literaturom. Također, nikako nemojte ignorisati bol ako ga osjetite.

4. Shvatit ćete da je vaš život prije djeteta zauvijek završen

Postojat će jedan trenutak kada ćete u potpunosti shvatiti da se ne možete vratiti u prošlost i da je vaš život prije djeteta zauvijek završen. To shvaćanje bit će pomalo strahovito i iscrpljujuće jer se upuštate u potpuno novi život. No nemojte se sramiti ako se s vremena na vrijeme sjetite dobrih, starih dana.

5. Ponekad ćete provjeravati dijete svakih pet sekundi

S druge strane, to da ste postali mama činit će se toliko nestvarnim da ćete jednostavno svaki budni trenutak koristiti kako biste ste uvjerili da je beba u redu. Zato ćete se vjerovatno svakih pet sekundi podsjećati na to da ste odgovorni za to malo čudo i provjeravati je li sve u redu.

6. Nećete željeti izaći van iz kuće

Ne brinite, to je sasvim normalno jer ste nova mama. Naravno da ćete izaći van, ali nema potrebe za žurbom. Važno da je prvo stvorite rutinu unutar doma, da provodite vrijeme s bebom, da se osjećate ugodno i da uživate u udobnosti vlastitog doma.

7. Pretraživat ćete internet zbog svake sitnice

Vaše dijete učinit će nešto čudno i vi ćete se odmah zabrinuti te ćete posegnuti za internetskom tražilicom kako biste saznali sve što možete u tom trenutku. Takvo pretraživanje obavljat ćete u svako doba dana i noći te zbog baš svake sitnice. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,