Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam čestih grešaka koje pravimo tokom brijanja, a koje oštećuju i iritiraju našu kožu

Preuzmite sliku

Žene provode više od 58 dana uklanjajući dlake sa tijela tokom svog života. Većina žena bira brijanje kao bezbolnu, pristupačnu i jednostavnu metodu uklanjanja dlaka, piše Bright Side.

I dok brijanje nije baš neka nauka, postoje neke uobičajene pogreške koje mogu ozbiljno uticati na vaše zdravlje i izgled, prenosi Tuzlanski.ba.

Koristite “ženski” brijač

Muški brijači imaju čvršće spakovane oštrice dizajnirane za rezanje guste dlake na licu. Budući da su muški brijači stvoreni za područje oko brade i vrata, glava brijača ima precizan okretni mehanizam koji minimalizira šanse za rezanje. Još jedna glavna prednost upotrebe muških brijača je cijena: mnogo su jeftiniji od ženskih britvica.

 • Vaš brijač ima previše oštrica

  Iako vam brijač s 4 ili 5 oštrica može pružiti osjećaj glatkog brijanja, može oštetiti kožu. Kada se brijete, urežete se u kožu, a upotreba brijača s 1 ili 2 oštrice može minimizirati šanse za posjekotine.

  Brijete se u pogrešnom smjeru

  Kada pomičete britvicu prema gore, idete protiv zrna, zbog čega je veća vjerovatnost da se porežete. Brijanje prema gore također može dovesti do posjekotina, oštećenja folikula dlake i urastanja dlačica. Brijanje nogu prema dolje umanjit će iritaciju kože i može vas zaštititi od posjekotina.

 • Ne čekate dovoljno pod tušem

  Brijanje je bolje sačuvati za kraj tuširanja kada je koža toplija, a dlaka na nogama mekša. Brijanje kada je vaša koža još uvijek suha ili bez upotrebe krema ili gelova može vam stvoriti posjekotine i svrbež.

  Dijelite svoj brijač s nekim

  Dijeljenje brijača jednostavan je način za zamjenu klica i bakterija. Brijači mogu širiti infekcije poput folikulitisa ili gljivične infekcije. Bakterije koje uzrokuju herpes i hepatitis mogu se razviti i u vlažnim područjima između oštrica.

 •  Oštrice ne mijenjate dovoljno često

  Kad oštrice izgledaju istrošeno ili kad hidratantna traka na vrhu izblijedi, vrijeme je da zamijenite brijač. Brijanje starim oštricama može dovesti do iritacije kože i osipa. Stari brijači mogu imati bakterije koje mogu ući u vaše svježe otvorene pore.

  Spremate brijač pod tuš

  Držanje brijača na suhom mjestu sprječava nakupljanje hrđe i bakterija u oštricama. Najbolji način za čuvanje brijača je da ga držite uspravno i na otvorenom kako bi se oštrice potpuno osušile.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,