Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Saznajte šta se dešava kada progutamo žvaku!

zvaka
Preuzmite sliku

Ukoliko progutate žvaku biće potrebno 7 godina da ona prođe kroz vaš digestivni sistem dok će se u najgorem slučaju obmotati oko vašeg srca, ili barem tako kažu. Međutim, u pitanju je urbani mit.

\"zvaka\"Šta se zaista desi ukoliko progutate žvaku? Žvakaće gume prave se od gumene osnove, zaslađivača, boja i sastojaka koji joj daju ukus. Gumena osnova je nejestiva, a u većini slučajeva želudac nije u stanju da razgradi žvaku kao što je to slučaj sa ostalim namirnicama.

Međutim, postoji drugi način na koji se digestivni sistem obračunava sa stvarima koje progutamo. Nakon svega, tokom života u organizam unesemo popriličan broji stvari koje ne mogu da se u potpunosti svare.

Želudac ih samo pomijera kroz crijeva sve dok ne stignu do samog kraja kada ih izbacimo prirodnim putem. Iako je žvakaća guma poprilično ljepljiva, ona ipak nije dorasla digestivnom sistemu.

Sistem ipak može biti pogođen žvakaćom gumom ukoliko su u pitanju veće količine. To izaziva zastoj uglavnom kod male djece čija su crijeva znatno manja, ali to je izuzetno rijetko.

Tuzlanski.ba / B92

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: