Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saznajte: Koje boje će biti oči vaše bebe?

Preuzmite sliku

Plave na tatu ili smeđe na mamu?  Koje boje očiju može imati vaša bebica?

Nerijetko su u pravu oni koji tvrde da će beba imati plave oči. Da, većina djece prvi put na svijet pogleda upravo nebeskoplavim okicama, a individualnu boju oči poprime nešto kasnije. Oftalmolozi to tumače malom količinom pigmenta u dužici, a organizam ga postepeno proizvodi pod uticajem sunčeve svjetlosti. Bez dovoljne količine ovog pigmenta oči izgledaju plavo-sive. To je karakteristično za većinu djece svijetle kože.

Mnogo toga zapravo ovisi o kombinaciji gena. Za svaku osobinu je odgovorna grupa gena, a ne samo jedan gen. Tako je i za boju očiju.

Recimo, roditelji s crnim, izrazito tamnim očima, ne trebaju očekivati plavooko dijete. Osobe s smeđom kosom i očima, mogu dobiti dijete s plavim očima, ali ipak su češći slučajevi da njihova djeca imaju oči kao i roditelji, odnosno smeđe. Osobe s svijetlim očima i kosom, imaju najveće šanse da im i dijete ima plave ili zelene oči.

Ako jedan od roditelja ima svetlosmeđe oči, a drugi plave, onda oči djeteta mogu imati bilo koju od boja. Pogledajte zanimljiv prikaz u prilogu članka. (Tuzlanski.ba)

  • beba-oci
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,