Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savršena imena za jesenske bebe inspirisana ovim godišnjim dobom

Preuzmite sliku

Kreativni roditelji često se odlučuju dati djetetu jedinstvena imena s jakim značenjima. Kako bi vam barem malo olakšali potragu, pronašli smo 11 divnih imena inspiriranih jesenskim bojama i prirodnim ljepotama…

Ovih dana se opraštamo od dugog toplog ljeta, a jesen samo što nije i kalendarski zakoračila u naše živote. Ako ste trudne, ovo je pravo vrijeme da uživate u ugodnim temperaturama, slušate šum kiše i opuštate oči u pogledu na predivan spektar boja koje stvara ovo magično godišnje doba.

Sigurno nema osobe koja vas nije pitala ‘kako će se beba zvati?’, a vi i dalje razmišljate koje ima odabrati svom jesenskom čudu. Kreativni roditelji često se odlučuju dati djetetu jedinstvena imena s jakim značenjima. Kako bi vam barem malo olakšali potragu, pronašli smo 11 divnih imena inspiriranih jesenskim bojama i prirodnim ljepotama ovog godišnjeg doba. Možda baš vi pronađete savršeno jesensko ime za svog dječaka ili djevojčicu, piše Žena.hr.

Amber

Amber je žensko ime arapskog porijekla a na nepalskom jeziku znači nebo. Drugo značenje ovog krasnog imena je jantar, odnosno fosilizirana smola drveta koja se koristi u izradi nakita. Jantar je žute boje a upravo je to boja koja prevladava u jesenskom spektru.

Alma

Ovo prekrasno ime za djevojčice na turskom znači jabuka, a upravo je ova voćka jedan od glavnih simbola jeseni jer tada započinje njihova sezona. Alma je relativno rijetko ime s prizvukom nježnosti, ali i energičnosti.

Dalija

Ime koje porijeklo vuče u istoimenom cvijetu ‘Dalija’ (Georgina) koje je poznato kao kraljica jesenskih cvjetova. Pregršt boja koje krase ove cvjetove uveseljavat će jesenske dane sve do vrlo niskih temperatura i prvih mrazova.

Dunja

Dunja na ormaru najbolje opisuje jesen u kući. Ova mirisna biljka dozrijeva u jesen i nostalgično nas svojim mirisom vraća u bakinu kuću. Vrlo je ljekovita te se naziva i voćkom plodnosti.

Jasenka/Jasen

Staro slavensko ime nastalo od imenice jasen, kako se naziva istoimeno drvo. Jasen je elegantan, elastičan, vrlo visok i jak. Slavenska imena često su izvedena iz drveća jer su naši preci vjerovali da se u stablima nastanjuju duše pokojnika koje ih štite.

Sienna

Sienna je ime koje je ujedno i naziv za specifičnu zagasitu zemljano narandžastu nijansu zbog čega je pravo jesensko ime jer podsjeća na sve boje lišća koje pokriva jesensko tlo. Uz to Sienna je grad u Italiji koji slovi za jedan od najromantičnijih gradova.

Rubi

Rubi je ime nastalo od najdragocjenijeg dragog kamena rubina koji se naziva i kraljem svih dragulja. Njegova duboka magična crvena boja predstavlja snažne emocije, snagu života i strast te je prekrasna asocijacija na jesenski spektar crvenkastih tonova kojima obiluje priroda u ovom godišnjem dobu.

Tereza

Jedno od značenja ovog ime je ‘žetva’ što mu da je lijepu poveznicu s jeseni. Ovo nekad vrlo popularno ime moderni roditelji sve češće biraju za svoje djevojčice. Porijeklo vuče iz Španjolske i Portugala a prema nekim tumačenjima značenje ima u grčkoj riječi ‘therzio’ što znači ona koja pomaže u žetvi ili borbi.

Adam

Prekrasno muško ime za koje se misli da je nastalo od hebrejskog ‘Adam’ što znači crven ili od riječi ‘adamah’ što znači crvena zemlja, a takvo je upravo šumsko tlo u jesen kada ga prekrije crvenkasto lišće okolnog drveća. U Bibliji, Adam je prvi čovjek na zemlji.

Aki

Ovo prekrasno kratko ime na japanskom jeziku znači jesen a jedno je od imena koja se mogu dati i djevojčicama i dječacima. Na hebrejskom Aki znači Bog podiže.

Aster (Zvjezdan)

Aster je ukrasna biljka koja ima prekrasan cvat u jesenskim mjesecima. Odlično podnosi niske jesenske temperature i mraz. Jedno je od najljepših jesenskih cvijeća i smatra se cvijetom mjeseca rujna. Značenje ovog uniseks imena korijen vuče iz grčke riječi koja znači ‘zvijezda’.,

Grgur

Grguri slave imendan 3. septembra, na samom početku prvog jesenskog mjeseca, a značenje ovog imena seže u staru Grčku. Grgur je ime jake zvučnosti, obdareno je jakom energijom, ponosom i aktivnošću. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,