Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savršena energetski efikasna zgrada u Španiji (FOTO)

Preuzmite sliku

Smještena u gradu Malagi u Španiji, neobična građevina koja izgleda poput drveta dizajnirana je s namerom da posluži kao primjer održive gradnje za naredne projekte.

Jedan od napoznatijih arhitekata današnjice dizajnirao je 45 energetski efikasnih vila u gradu       Kunmingu koje jednostavno ostavljaju bez daha.

Dio zemalja Evrope usvojio je zakon po kojem sve nove zgrade izgrađene nakon 2020. godine moraju težiti samoodrživosti i ekološkom dizajnu, što podrazumijeva da ukupna količina energije koja se potroši za funkcionisanje kuće na godišnjem nivou, bude približno jednaka količini obnovljive energije koju kuća može da proizvede.

Takozvane “net-zero” zgrade najčešće koriste energiju sunca i vjetra, uz generalno smanjenje potrošnje energije na rasvjetu, grijanje, hlađenje i ventilaciju korištenjem modernih tehnologija. Takve zgrade posljedično proizvode i manje gasova staklene bašte.

Španska arhitektonska kompanija “EZAR” i arhitekta Juan Blazquez željeli su da prikažu potencijale takvog dizajna kreiravši unikatnu zgradu “CSI-IDEA” u Malagi. Ono što je impresivno je da zgrada proizvodi i više energije nego što joj je potrebno.

Zgrada koristi principe pasivnog dizajna koji je jedan od bitnih elemenata održive gradnje. Pasivni dizajn koristi prirodne izvore kao što su sunce i vjetar, za grijanje i hlađenje unutrašnjosti. To je omogućeno pravilnim orjentisanjem zgrade i pažljivim odabirom materijala i dizajna krova, zidova i prozora zgrade.

Materijali koji su korišteni za izgradnju igraju važnu ulogu u smanjenju negativnog uticaja na životnu okolinu. Upotrijebljeni su reciklirani materijali, kao i materijali koji mogu biti reciklirani za neku buduću gradnju. Posebna pažnja posvećena je i tome da materijali i završna obrada budu netoksični.

Vertikalna bašta na fasadi još jedna je od upečatljivih odlika zgrade. Pored lijepog izgleda, vegetacija na fasadi obezbjeđuje i bolju izolaciju zgrade.

Iz arhitektonskog biroa se navodi da zgrada proizvodi manje gasova staklene bašte, kao i da je smanjena potrošnja vode. Zahvaljujući sakupljanju kišnice, “CSI-IDEA” koristi 50 posto manje vode nego obična zgrada. Dizajnirana je i da reciklira 75 posto otpada koji se generiše u zgradi. (kucastil.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,