Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti za roditelje: Evo kako da naučite djecu da namještaju krevet, pakuju odjeću i raspremaju stvari

Preuzmite sliku

Djeca su sklona da svoju sobu vide kao jedan od rijetkih kutaka koji pripada samo njima.

S obzirom na činjenicu da roditelji donose mnogo odluka za djecu, vole da odluka o uređenju bude samo njihova. Prilikom prepuštanja odluke bar što se tiče uređenja prostorije namenjenoj mališanima, podstičete kod djece kreativnost, samostalnost i osjećaj nezavisnosti. Djeci je to veoma važno, a time utičete i na formiranje karaktera kod djeteta. Kao roditelji načinite prvi korak, ohrabrite svoju decu kako bi stekla dobre organizacione vještine. Ovo su tri savejta koji će vam pomoći da naučite djecu da organizuju svoje stvari.

Naučite ih da zategnu krevet kao profesionalci

Kada uđete u dječiju sobu, krevet je obično prvo što primjetite, jer je tamo često najviše dešavanja. Od igranja, spavanja, crtanja sve do učenja i grickanja kada roditelji ne vide. Dakle, kada vaše dijete namjesti krevet, zategne veliki dio sobe. Stručnjaci ističu da je raspremanje kreveta svakog jutra povezano sa boljom produktivnošću, većim osećajem blagostanja i razvijenijim ekonomskim vještinama. Zategnut krevet uzrokuje bolje ocjene ili manje neozbiljnu potrošnju. Ipak, ti početni koraci započinju lančane reakcije koje pomažu i da druge dobre navike zažive.

 • Počnite sa navijanjem alarma pet minuta ranije i polako ih vodite, korak po korak, dok sami ne nauče da upražnjavaju ovu naviku. Fokusirajte se na zabavu! Možete smanjiti broj jastuka i plišanih igračaka na krevetu. Neka sami odaberu omiljene, a ostale spakujte na neko drugo mjesto, policu, kutiju. Mogu odlučiti i da svakog dana mijenjaju igračke koje stoje na krevetu. Naučite ih da prvo sklone jastuke, kako bi mogli da zategnu čaršav. Možete, iz zabave, prskati malom količinom omekšivača i vode jastuke. Djeci će biti zabavno, a posteljina će biti svakog jutra osvježena.

  Igrice mogu pranje veša učiniti zanimljivijim

  Pranje veša ne mora biti mučenje. Djeca kada su mlađa imaju želju da prostiru veš i slobodno im dopustite to. Dozvolite im da se igraju sa vešom, da se gađaju čistim čarapama i stvore zabavu pre pakovanja. To ih okupira, stvara uspomene i omogućava im da vide da pranje i slaganje veša može biti zabavno. Pored toga možete podstaći djecu da prilikom slaganja veša upare isti model čarapa, što bi podsećalo na igru memorije, kada morate da pronađete par. Nemojte da djeca misle da na neki magični način odjeća završi u ladicama. Za početak, neka vas posmatraju kako je pakujete. Naučite ih da svoju garderobu odlažu u ladice, to će im pomoći da svoju odjeću drže urednom.

 • Ni sa tinejdžerima nije kasno. Sređivanje stvari, rasklanjanje iza sebe i učestvovanje u kućnim poslovima pripremiće ih za fakulet i samostalan život. Nije ništa začuđujuće i strašno ukoliko bijela košulja završi u crvenom vešu, skupljanje omiljene pletene košulje ili džempera, imajte razumijevanja, ipak su početnici. Savjeti kojima će te ih naučiti stvari, kao što su odvajanje bijelog veša od veša u boji, peškire od odjeće, pomoći će u izbjegavanju katastrofa u vešu.

  Budite kreativni sa njihovim blagom

  Ljudi su po prirodi sakupljači i pronalazači. Djeca vole da sakupljaju sitnice i to je u redu! Osim što je prikupljanje predmeta zabavno, istraživanja pokazuju da to čak može da poveća djetetovo intelektualno samopouzdanje i jedinstvenost. Djeca obično imaju simpatičnu priču koja ide uz svaki predmet. Sve te stvarčice koje pronađu smatraju svojim blagom. Ipak, njihova želja za prikupljanjem sitnica može dovesti do velikog nereda. Zato je važno pronalaženje racionalnih načina da se djeca iskažu u onome što ih ispunjava i interesuje. Ovo može biti jednostavno kao prozirne staklene posude u sobi koje su napunjene onim što trenutno zanima vašu djecu.

  Pomislite na kamenje, male automobile igračke ili školjke. Druga opcija je stalak za cipele koji može razdvojiti različite predmete u različite odeljke. Možete kupiti lijepe ukrasne kutije za stvari. Mogu da nastave da je popunjavaju onim što smatraju posebnim i samim tim smanjuju nered u sobi. To je pobjeda za sve! Uputite decu na neki od ovih savjeta i vidjet ćete koliko ćete olakšati i sebi, a njima ćete učiniti sređivanje sobe i kućne poslove zanimljivijim. (cdm.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,