Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti za čišćenje tapaciranog namještaja

Preuzmite sliku

Sve dok se neka fleka misteriozno ne pojavi, u potpunosti zaboravimo na čišćenje namještaja. Ali kada uzmemo u obzir to koliko se isti koristi i koliko se skrivene prljavštine i prašine tu nakupi, jako je bitno osvježiti ga barem jednom u tri mjeseca.

Ispratite ovaj vodič u četiri koraka nakon kojeg će vaš namještaj izgledati, ali i mirisati svježije, prenosi NN.

Očistite površinski sloj prljavštine

Počnite od sklanjanja jastuka, a potom izaberite odgovarajući nastavak na usisivaču. Najbolji je onaj sa četkicom na vrhu jer ćete na taj način izbjeći grebanje materijala.

Laganim pokretima pređite preko čitave površine vaše sofe, kauča, fotelje, taburea i sl. Nakon toga izaberite nastavak sa uskim grlom, pomoću kojeg ćete zaći u uske dijelove i pregibe na namještaju.

Provjerite deklaraciju

Ukoliko vaš namještaj još uvijek ima naljepnicu na sebi ili neku vrstu deklaracije, svakako ju provjerite prije nego pristupite dubinskom čišćenju.

Najbolje je mrlje tretirati odmah po nastajanju.

Sirće može pomoći

Često se pitamo da li smijemo da čistimo kauč sirćetom. Odgovor je da. Štaviše, bijelo je sirće odličan prirodni proizvod za uklanjanje mrlja.

Počnite sa natapanjem mrlje sa mješavinom vode i bijelog sirćeta. Nakon toga pređite preko površine (čistom) mikrofiber krpom.

Ukoliko želite da uklonite miris sirćeta, možete pošpricati površinu mješavinom vode i blagog šampona ili deterdženta. Ostavite da se osuši prirodno.

Uklonite eprijatne mirise

Nanesite na vašu površinu sloj sode bikarbone. Ostavite preko noći da soda upije sve neprijatne mirise. Narednog jutra usisajte detaljno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje