Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti stručnjaka kako da se ofarbate ili skratite šiške kada ne možete kod frizera?

Preuzmite sliku

Kako je prošlo već mjesec dana kako smo u karantinu, ovih dana, usljed nemogućnosti da odemo kod frizera, suočavamo se sa prvim problemima kada je njega kose u pitanju.

Izrastak koji je zreo za farbanje, šiške kojima je potrebno skraćivanje, te ispucali krajevi samo su neki od izazova. Ali, za sve postoji rješenje, pa vam u nastavku otkrivamo šta na ovu temu kažu neki od najpoznatijih francuskih frizera.

Kako skratiti šiške?

Francuski frizer Frederic Birault na svom Instagram profilu poručio je da je kod šišanja šiški najvažnije da vodimo računa o teksturi same kose, te da pažljivo izdvojimo dio kose koji želimo da skratimo. Da biste to što bolje izveli, njegov savjet je da za početnu dužinu uzmete vrh nosa, dok je idealna širina ona koja se poklapa sa spoljnim uglovima očiju.

Kada ste pažljivo izdvojili bazu, skratite šiške ravno. Ukoliko želite još malo da ih skratite, to ćete najbolje uraditi tako što ćete krajeve šiški dodatno istanjiti brzim i kratkim potezima makaza, kao što možete vidjeti u videu ispod. Nakon što završite prvu polovinu, ta dužina neka vam bude reper za ostatak šiški. Tako ćete u svakom trenutku imati kontrolu nad dužinom, te nećete pretjerati, a ujedno ćete šiškama dati dodatnu teksturu i još ljepši izgled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frederic Birault (@cutbyfred) on

Kako se ofarbati kod kuće?

Kako je riječ o odabiru željene nijanse, savjet je podijelila jedna od najboljih pariških stručnjaka za nijansiranje kose Delphine Courteille. Ona je nedavno na svom Instagram profilu održala live posvećen upravo odabiru željene nijanse za farbanje kod kuće, a u nastavku pročitajte njene savjete:

Za početak, ukoliko baš želite da promijenite boju, izbjegavajte drastičnu promjenu, već se držite nijansi koje se najviše za ton ili dva razlikuju od one koju već imate, kako ne biste previše rizikovali.

Sljedeći korak je da u drogeriji ili parfimeriji odaberete željenu nijansu, vodeći računa kako o prirodnoj boji vaše kose, tako i o nijansi koju trenutno imate, kako biste izbjegli neujednačen efekat. Osim toga, vrlo je važan i sastav farbe, te birajte one koje u sebi sadrže maslinovo ili arganovo ulje koje će dodatno njegovati vaše vlasi.

  • Kako biste izbjegli neželjenu iritaciju, njen savjet je da prije farbanja ofarbate samo mali dio kose, na primjer iza ušiju, ili mali dio izrastka, te da vidite kako će koža glave da reaguje. U slučaju da nema neželjenih reakcija, nakon 2 do 3 dana možete ofarbati ostatak kose, dok je u suprotnom potrebno da sačekate minimum četiri dana, ili, još bolje, da potražite novu farbu.

    Prije početka farbanja, na kosu cijelom dužinom nanesite zaštitno ulje, a ivice lica zaštitite kremom (naročito dio oko čela, slejpoočnica i ušiju) kako biste spriječili da farba oboji kožu lica. Konačno, ravnomjerno nanesite boju adekvatnom četkicom, ili direkno iz plastične boce koja se nalazi u samom pakovanju nekih farbi. Ono što je bitno jeste da tretirate samo korijen, ne i krajeve kose. Sačekajte 20-30 minuta, odnosno onoliko koliko je naglašeno na pakovanju, pa dobro isperite. Tek kada voda postane prozirna, nanesite šampon, i operite kosu na uobičajan način. Posljednji korak jeste nanošenje regeneratora ili maske koju inače koristite kako biste kosi pružili dodatni sjaj. (Citymagazine)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,