Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti koji će vam pomoći da odaberete torbu od koje vas leđa neće boljeti

Preuzmite sliku

Torbe nisu samo lijepe ili korisne, mogu uticati i na naš stav, snagu tijela, pa čak i na oblik našeg tijela. Zato je zaista važno znati kako odabrati torbu koja uopće ne nanosi štetu vašem tijelu, piše Bright Side.

Možete slijediti neke jednostavne savjete i trikove kako biste to ispravno utvrdili i bili sigurni da su vaše torbe dobre investicije na svaki mogući način, prenosi Tuzlanski.ba.

Potražite torbu koja ostaje blizu vašeg tijela

Kada odaberete torbu koja ostaje tik uz vaše tijelo, njena težina bit će ravnomjerno raspoređena i ergonomska. Upotrijebite ga kao prekrižnik, pa ako imate kaiš na desnom ramenu, kesu stavite preko tijela i na lijevu. Zapamtite, preporučuje se prebacivanje strana s vremena na vrijeme.

 • Izbjegavajte torbe koje je potrebno nositi u naručju

  Izbjegavajte modele koje mogu nositi samo vaše ruke. Potražite torbe koje mogu da budu poduprte leđima, ramenima ili drugim jačim dijelovima tijela. Kada nosite torbu samo rukom, to može uzrokovati probleme s laktom, ramenom, zglobom i vratom.

  Obratite pažnju na težinu torbe

  Zaista je važno obratiti pažnju na težinu torbe. S obzirom da ćete stvari nositi u torbi, morate uzeti u obzir da će težina tek rasti. To ne bi trebalo biti više od 10% vaše tjelesne težine.

  Držite se dalje od lanaca

  Iako su lanci predmeti koji torbu čine modnijom, nisu najbolji izbor kada je u pitanju vaše tijelo. Teške su, potražite kratke i meke ručke, koje vam neće naštetiti.

 • Isprobajte

  Ponekad stvari nisu onakve kakve izgledaju. Važno je probati i testirati torbu prije nego što je kupite. Možete osjetiti, procijeniti težinu, vidjeti da li vam se sviđa način na koji stoji uz vaše tijelo i procijenite jesu li vam kaiševi uredu, tako da možete biti sigurni da je to najbolji model za vas.

  Uzmite manje modele

  Birajte manje modele. Prvo jer su lakše jer imaju manje materijala. Drugo, nećete imati osjećaj kao da morate nositi puno stvari, jer znate da neće odgovarati.

  Odaberite velike kaiševe

  Traka može mnogo značiti kada odaberete torbu. Ako je previše tanka, može nauditi vašoj koži, osim što ne možete pružiti podršku koja vam je potrebna da zadržite težinu tašne. Dakle, najbolje je za vaše tijelo ako idete za onima sa većim naramenicama. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,