Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti kako možete pomoći svojoj djeci da se prestanu bojati mraka

Preuzmite sliku

Istraživanje koja je anketiralo 122 osobe otkrilo je da je 54% njih mrak uvrstilo među svojih 5 glavnih strahova.

Dakle, ako odrasli imaju taj strah, nije ni čudo da ga djeca grade i zamišljaju čudovišta ispod svog kreveta i vide zastrašujuće sjene. I dok mnoga djeca na kraju izrastu iz ovoga, još uvijek postoje načini na koji im možete pomoći da se ranije riješe ovog straha. Dakle, evo što možete učiniti kako biste djetetu pomogli da stekne hrabrost i prestane se bojati mraka.

Slušajte svoje dijete

Ozbiljno shvatite djetetov strah i saslušajte ih. Nemojte to odbaciti tako što ćete jednostavno provjeriti ispod njihovog kreveta i reći da tamo nema čudovišta. To zapravo može pogoršati stvari jer možete djetetu pokazati da vjerujete da bi ta čudovišta mogla biti stvarna. Pitajte ih zbog čega se tačno osjećaju uplašeno i pokažite da razumijete njihove strahove, ali da ih ne morate nužno dijeliti. Uvjerite ih da su na sigurnom i da ćete biti tu za njih ako se ponovno osjete uplašenima, piše Bright Side.

 • Pohvalite svoje dijete

  Istraživanja su pokazala da pozitivne afirmacije mogu promijeniti način na koji razmišljamo. To znači da ako sebi kažete nešto pozitivno, mogli biste početi vjerovati u to. Može vam pomoći ako djetetu kažete da je hrabro i pohvalite ga što se suočava sa svojim strahom od mraka. Te vaše pozitivne riječi mogu im pomoći da zaista vjeruju da mogu prevladati svoj strah, bilo da su to čudovišta ispod njihovog kreveta ili zastrašujuća sjena, prenosi Tuzlanski.ba.

  Zabavite se uz noćna svjetla

  Postoji mnogo kreativnih noćnih svjetiljki koje mogu pomoći vašem djetetu da se opusti i osjeća sigurno. Na primjer, postoje noćna svjetla u obliku životinja, zvjezdastih projektora ili zalijepljena guma svjetla koja možete staviti oko dječje sobe ili kuće ako usred noći trebaju u kupatilo. Također, pripazite da ako koristite običnu lampu, da ne baca zastrašujuće sjene. Treba biti svjestan i svjetline ovih uređaja koji bi mogli ometati san.

 • Pretvorite njihovu mračnu sobu u veselu igraonicu

  Vaše dijete može mrak doživljavati kao nešto zastrašujuće i opasno, ali možete promijeniti način na koji vidi svoju sobu i kako se osjeća kada je mrak. Na primjer, možete imati lutkarsku predstavu u sjeni, zabavu sa sjajnim štapićima i sjajnim narukvicama ili odjenuti košulje s otiscima koji svijetle u mraku. Tada će naučiti povezivati ​​mrak s nečim što može biti zabavno.

  Isprobajte ovaj trik od 10 sekundi

  Razlog zbog kojeg se vaše dijete boji mraka možda se zapravo ne temelji na strahu od same tame već na prijelazu u nju. Kad iznenada isključite svjetlo, oči vam se slijepe na nekoliko sekundi jer se trebaju prilagoditi. I to su sekunde kada se vaše dijete može početi osjećati uplašeno.

  Postoji trik kojim možete djetetu pomoći da se lakše prilagodi mraku. Zamolite ih da zatvore oči dok su svjetla još uvijek upaljena. Zatim ih isključite, stavite ruke djetetu na oči i zamolite ih da broje do 10 s vama. Kad završite, zamolite ih da otvore oči. Sad kad to učine, soba se neće osjećati tako mračno kao nekada, pogotovo s noćnim svjetlom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,