Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti jedne mame: Pet stvari koje bih voljela da sam znala prije nego sam odabrala ime za bebu

Preuzmite sliku

Jedna mama podijelila je nekoliko savjeta za sve buduće roditelje koji razmišljaju o potencijalnim imenima za svoju bebu…

Jedan od najzabavnijih dijelova trudnoće je odabir imena za bebu. To zna i Abigail Green, mama dvojice dječaka koja je podijelila nekoliko stvari koje bi voljela da je znala prije nego je odabrala imena za djecu:

1. Imena za bebu su jako subjektivna

Mislim da smo se svi susreli s nekim imenima koja su nam podigle obrve ili smo zbog njih zakolutali očima. Ili još gore – moja mama je skoro ‘umrla od smijeha’ kad sam joj rekla ime za bebu o kojem smo suprug i ja razmišljali. Ne trebam dalje ni govoriti, ali uglavnom, moj sin se na kraju ne zove Jasper. Nakon toga, prestali smo ljudima govoriti naša potencijalna imena. Čak i kad drugi pitaju, niko zapravo ne želi slušati tuđa mišljenja o svom izboru imena za bebu.

2. Treba imati pripremljeno objašnjenje

Ako razmišljate o neobičnom imenu, pripremite se. Imam prijateljicu čija se djeca zovu poput holivudskih beba, a svi znamo što to najčešće znači. Nisam nikada bila s njom na nekoj zabavi ili školskom događaju, a da je neko nije pitao kako je došla do tih imena. Mogu pretpostaviti da takva pitanja ubrzo dosade. Kada nemate pripremljeno objašnjenje, jednostavno recite da je to porodično ime – to obično ušutka ljude, prenosi MissMama.

3. Budi spremna na zbunjenost

Ako odaberete neobično ime ili ako odaberete ime koje može biti i žensko i muško – budite spremni. Vjerovatno ćete često morati ispravljati ljude oko izgovora ili ćete morati ispravljati sve one koji misle da je vaš dječak Vanja zapravo djevojčica Vanja i slično. Na sreću, neutralna imena postala su uobičajenija, ali da sam dobila novčić svaki put kad sam rekla: “Zapravo, on je dječak…”

4. Razmišljaj o nadimcima

Ironična stvar oko cijelog odabira imena za dijete je da nakon svog tog vremena i truda koje ste uložili u biranje imena – na kraju najčešće dijete zovete nekim nadimkom. Znam ovo iz iskustva sjedenja na svim sportskim utakmicama svojih dečkiju. Čula sam svaki mogući nadimak. Ono što je meni najsmješnije je da nadimci često niti nisu skraćenice imena, uopšte nisu ni blizu pravog imena.

5. Kako će ime zvučati kada ćeš zvati dijete

Najvjerovatnije ćete puno puta glasno dovikivati svoje dijete na dječjem igralištu pa savjetujem da umjesto da nježno izgovarate potencijalno ime – pokušajte ga izgovarati različitim tonovima i odmah ćete dobiti drugačiji dojam.

Koliko god ponekad zna biti teško ne opterećivati se odlukom koja se čini tako važnom, budućim roditeljima ipak poručujem da slušaju svoj instinkt i da se opuste. Na kraju krajeva, koje god ime vi odabrali – to će biti savršeno ime za vaše dijete i nakon nekog vremena, nećete ga moći zamisliti s bilo kojim drugim imenom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,