Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti cvjećarke: Kako da vam cvijeće u vazi duže traje?

Preuzmite sliku

Dr. Lisa Cooper radila je sa slavnima i za mnoge velike brendove poput Hermesa, a sada je podijelila svoje savjete uz koje će vam cvijeće u vazi trajati i dvostruko duže, a znat ćete uvijek odabrati i savršen buket.

Kako da vam cvijeće duže traje u vazi?

– Postoji mnogo trikova kada pričamo o produženju života cvijeću u vezi. Neki kapnu malo izbjeljivača u vodu, drugi dodaju jabučni ocat i šećer. Čula sam čak da pomažu i novčić ili aspirin u vodi. Osobno, ja samo odmah podrežem stabljike i ubacim cvijeće u hladnu vodu iz pipe – rekla je dr. Lisa Cooper i dodala da cvijeću tako možete životni vijek produžiti za još dva ili tri dana.

Kako odabrati najbolji buket?

Kada pričamo o tome kako se osigurati da ste kupili najbolje i najsvježije cvijeće, Lisa kaže kako morate pomno promatrati šta kupujete.

– Cvijeće s živim bojama bit će najsvježije, a trebate paziti i na sve znakove starenja. Želite da cvjetovi budu u čvrstom pupoljku jer će tako duže trajati – savjetovala je.

 • Kako unaprijediti vlastiti buket?

  Kako bi buket koji sami pravite izgledao što bolje, cvjećarka savjetuje da stabljike podrežete neravnomjerno.

  – Cvijeće najbolje izgleda kada je sve zajedno skupljeno u jednoj vazi – dodala je.

  Lisu često inspirira i umjetnost kada radi svoje aranžmane te kaže da je dobro poslužiti se nekom inspiracijom kada slažete buket.

  – Ja ne mislim da neko posebno cvijeće odgovara samo određenom godišnjem dobu. Najbolje cvijeće je ono koje se vama najviše sviđa. Cvijeće je kratkotrajno i iako će u punom sjaju biti možda tek nekoliko dana, u srcu mogu ostaviti dobar osjećaj i mnogo duže – kaže dr. Cooper.

  Mercedes Sarmini, cvjećarka iz Sydneyja, dodala je i da kada rukujete s bijelim cvjetovima pazite da ih ne dodirujete golim rukama jer tada na njima mogu nastati žute i smeđe mrlje. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje