Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sasvim je normalno da djeci bude dosadno, štaviše – poželjno je!

Preuzmite sliku

Dosada pomaže i u razvijanju komunikacijskih vještina. Djeca se često, iz potrebe da stvore vlastitu zabavu, vežu s drugim vršnjacima.

Dosada je poželjna i korisna za dječji razvoj, tvrde stručnjaci. Vrlo nam se često dogodi osjećaj nesigurnosti što učiniti u trenucima kada se naše dijete dosađuje, ne znamo kako ga zabaviti ili na koji mu način potaknuti maštu da nešto i samo osmisli. No ljepota dosade i jest u tome da uči djecu kako da se zabavljaju. Taj ih osjećaj uči nužnoj životnoj vještini koja djecu priprema za svijet odraslih.

“Suočavanje s dosadom pomaže djeci da nauče tolerisati frustracije i kontrolisati svoje emocije. Kao što svaka odrasla osoba to zna, riječ je o velikim faktorima koji su potrebni da bismo uspjeli u životu”, rekla je dr. Alice Ann Holland iz Psihološkog udruženja u Teksasu.

“To je posebno važno za djecu koja tek kreću u školu. Većini njih škola nije pretjerano uzbudljiva pa se moraju naučiti nositi s dosadom kako bi dostigli svoj akademski potencijal. Ne želite da dijete pokušava naučiti kako tolerisati dosadu dok istovremeno pokušava naučiti množenje”, kaže dr. Holland.

“Djeci je potrebna sloboda da se opuste i imaju vremena za sebe kao i odrasli. To podstiče normalan razvoj mozga, a posebno emocionalni razvoj”, poručila je dr. Holland.

Roditeljstvo u modernom dobu često je ispunjeno pritiscima, stresom i tjeskobom, što je ponekad potpuno iscrpljujuće, pa naše ideje o zabavi nekada ne budu baš najbolje. Važno je da djeca znaju uskočiti kada mama i tata ostanu bez ideja jer tako ćemo ih naučiti kako da se nose s emocijama. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,