Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šareno naselje proglašeno za najbolji stambeni kompleks 2021. godine

Preuzmite sliku

Kompleks ’’Prisustvo u Hormozu’’ nije samo jedan od svakodnevnih urbanističkih projekata. On predstavlja rješenje za ekonomsko i turističko osnaživanje zajednice u Iranu i još jedan je dobitnik nagrade koji dodjeljuje ArchDaily za najbolje objekte u 2021. godini.

Ostrvo Hormoz je nekada bio poznata istorijska luka u istoimenom moreuzu u Persijskom zalivu, južno od Irana, koji je kontrolisao isporuku nafte sa Bliskog istoka. Ostrvo ima izvanredne šarene nadrealne pejzaže. Nažalost, lokalno stanovništvo prelijepog, turističkog i politički strateškog ostrva ekonomski je grcalo i konstantno se borilo, uplićući se u aktivnosti ilegalne trgovine sa svojim čamcima.

Međutim kompleks ‘’Prisustvo u Hormozu’’ je unio pravi preporod. U pitanju je niz urbanih projekata privatne institucije koja je angažovala ZAV Architects, kako bi osnažila lokalnu zajednicu ostrva i podigla je na viši nivo. Pored ovih kuća projekat takođe sadrži i višenamjensku kulturnu rezidenciju zvana Majara, u prevodu avantura, koja povezuje živote lokalnog stanovništva i posjetioca kako kulturno tako i ekonomski.

 • Benefiti i značenje projekta za Iran

  U zemlji u kojoj se država bori sa političkim sporovima izvan svojih granica svaki arhitektonski projekat postaje prijedlog za uređenje i unaprjeđivanje života ljudi. Pa tako neminovno su se postavila osnovna pitanja: koje su granice arhitekture i kako može predložiti političko poboljšanje života zajendice?

  ZAV Architects je ponudio odgovor na sva ova pitanja i ponudio mnogo više u vidu rešenja koji ima kapacitet da bude posrednik u sredini koja konvergira interese različitih grupa, od države i investitora do različitih grupa ljudi.

  Primjera radi, Majara to čini okupljajući vlasnike zemljišta iz susjedne luke Bandar Abas koji organizuju godišnji događaj pejzažne umjetnosti u Hormozu. Ovaj događaj spaja investitore iz glavnog grada Teherana i lokalno stanovništvo Hormoza kao partnere u projektu.

 • Sa ovim projektom postignuti su mnogi ciljevi poput korištenja materijala i ljudskih resursa iz Irana za smanjenje troškova izgradnje i transporta i povećanje BDP-a u korist cijele zemlje. Arhitekte su takođe dodijelile veći dio budžeta troškovima rada, a ne skupim uvoznim materijalima, u korist lokalnog stanovništva, osnaživanjem istih nudeći obuku građevinskih vještina. Oni su takođe ostavili i prilagodljiv prostorni dio koji u budućnosti može odgovoriti na nepredviđene potrebe, u korist klijenta i ostrva, prenosi Kuća Stil.

  Inovativna tehnika gradnje

  Prvenstveni cilj Prisustva u Hormozu je izgradnja povjerenja a ne arhitektonskih objekata, kako bi se podstaklo učešće lokalnog stanovništva i uključivanje njihovih interesa u bilo koje dešavanje na ostrvu. Projekat predstavlja mnoštvo malih kupola na površini od 10300 m² izgrađenih superadobe tehnikom. Ovu inovativnu i jednostavnu građevinsku vještinu prvi je definisao arhitekta Nader Khalili, a podrazumijeva korištenje nabijene zemlje i pijesak u vrećama.

 • Kupole su postale prepoznatljive građevine u regionu. Njihov mali obim čini ih kompatibilnim sa građevinske sposobnosti lokalnih zanatlija i nekvalifikovanih radnika koji su za ovaj projekat pripremljeni sa prethodnim manjim projektima. Zahvaljujući tome, danas ova zajednicu čine potpuno obučeni superadobe zidari, unaprjeđujući sveukupno kolektivno znanje.

 • Kupole koje izranjaju iz zemlje

  Beskonačan broj šarenih kupola inovativno formiraju topografiju duge na ostrvu Hormoz. Nastale su iskopavanjem materijala iz vodenog okruženja, a finalno izgledaju kao da je zemlja izrasla da bi stvorila prostor za smještaj ljudi koji žive na njoj. Prisustvo u Hormozu još jedan je od nagrađivanih projekata ArchDaily konkursa za najbolju zgradu 2021. godine i to sa razlogom – nesumnjivo je ostvario svoje ciljeve osnažujući jednu kritičnu zajednicu i čineći njihovo ostrvo jedno od glavnih turističkih atrakcija u ovim predjelima.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje