Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

San je važan: Evo zašto imate čudne snove te kako ih kontrolisati i smanjiti

Preuzmite sliku

Neočekivani događaji u životu, veliki nivo stresa i promjena rutine, razne stvari mogu uticati na vaše snove, čineći ih čudnijim, pamtljivim i stvarnijim. Postoji nekoliko razloga zašto su vam snovi čudni, a i načini na koji ćete ih kontrolisati i smanjiti, prenosi Insider

Naša tijela prolaze kroz više različitih faza tokom spavanja. Najviše snova događa se u REM fazi sna, koja se događa otprilike 90 minuta nakon što zaspite. Iako je razlog postojanja snova još uvijek nepoznat naučnicima, postoji nekoliko razloga zašto imate čudne snove, piše Večernji.

Prihvatate nove informacije

Naučnici kažu da san igra veliku ulogu u shvatanju i prihvatanju informacija koje ste susreli tokom dana, tako što pomaže u stvaranju uspomena i pohranjivanju novog znanja.

Također je česta pojava da se stvar koju vidite prije spavanja, pojavi u vašim snovima. Stoga ako prije spavanja provodite vrijeme na društvenim mrežama ili čitajući vijesti, velika vjerovatnoća je da ćete sanjati o tim stvarima ili o osjećajima koje ste imali dok ste to gledali ili čitali. Borite se s osjećajima Postoje dokazi da ja sanjanje neka vrsta samoterapije koju mozak odrađuje. Također se vjeruje da je REM faza sna izuzetno važna za procesuiranje emocija i osjećaja. Tako će veći nivo stresa potaći čudne i životopisne snove koji se čine stvarni.

Promjena u rutini

REM faza sna tokom noći postepeno postaje dublja i jača, što znači da ste u najdubljem snu taman prije nego što se probudite ujutro. Ako se budite kasnije nego inače, postoji velika šansa da će vam snovi biti čudniji, jer ćete dobivati više REM faze sna. I obrnuto je također istina, manje sna, nesanica i insomnija uzrokovat će čudne i loše snove.  Kako biste se riješili čudnih snovi, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti. Prvo je da smanjite stres, pogotovo neposredno prije odlaska na spavanje.

Pokušajte smanjiti broj napornih aktivnosti koji radite prije spavanja, koje bi vas mogle učiniti anksioznima ili potaći neke negativne emocije. Ako vas tokom noći probudi neki san, važno je fokusirati se na smanjenje napetosti kako biste ponovno zaspali. Fokusirajte se na otkucaje vašeg srca, to jest na njihovo smanjivanje i vraćanje u normalu. Vaš mozak okupirajte nečime, dok se nećete ponovno osjećati umorno, poput čitanja knjige. Najvažnije je držanje dobro rutine spavanja.

Dobra rutina spavanja pomaže u dobivanju dobrog sna i smanjivanju loših i čudnih snova. To znači da biste svaki dan trebali ići na spavanje u relativno isto vrijeme te se svako jutro probuditi u isto vrijeme, što će vam s vremenom pomoći u regulisanju ritma spavanja i rješavanju prekomjernog spavanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,