Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

San i apetit su povezani: Ako kasnije ustanete, lakše ćete odoliti komadu kolača

Preuzmite sliku

Svako jutro muku mučite s ranim ustajanjem, to bi definitivno nekako trebali promijeniti.

I to zato kako bi izbjegli žudnju za hranom koja će uslijediti Mhmmm, a sad još komadić čokolade… Ili možda nekoliko finih bombona? A posljednji obrok nije bio baš tako davno. Međutim, sljedeći napad žudnje za hranom je opet tu… Čini vam se poznato? Onda biste trebali pustiti da vam sutra alarm zazvoni nešto kasnije!

Svi znamo (nažalost!) da posebno često posežemo za zašećerenim grickalicama kad se nismo dovoljno naspavali. Međutim, naučnici su sada u istraživanju otkrili koliko nam je dodatnog sna potrebno kako bismo podlegli manjem broju takvih žudnji za hranom tokom dana. Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji ujutro ne mogu ustati iz kreveta pametniji od prosjeka.

Naučnici su uporedili dvije testne skupine

U studiji King's Collegea u Londonu naučnici su uporedili dvije skupine sudionika. Jedna grupa dobila je stručno savjetovanje o spavanju, što je rezultiralo povećanjem dnevnog trajanja sna ispitanika. Dodatni san bio je između 52 i 90 minuta po osobi. Sudionici kontrolne grupe, s druge strane, nisu mijenjali svoje navike.

Rezultat: Nakon promjene, oni koji su duže spavali konzumirali su dnevno 10 grama (!) šećera manje nego prije. Istovremeno su također konzumirali manje ugljikohidrata od usporedne skupine.

Zaključak: Ako želite smršaviti (ili se jednostavno zdravije hraniti), trebali bi pomno pogledati svoje navike spavanja –i možda pokušati odspavati dobar sat pa čak i do 90 minuta više.

U većini slučajeva, naravno, vjerovatno je praktičnije (premda manje primamljivo) od kasnijeg ustajanja jednostavno ranije otići u krevet. Primjenjuje se sljedeće: po mogućnosti bez treperenja TV-a u pozadini te u manje-više isto vrijeme. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,