Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo 3 sastojaka: Začinska mješavina savršena za pečenu piletinu

Preuzmite sliku

Želite li oplemeniti okus pečene piletine, meso dobro začinite limunskim biberom. Riječ je o popularnom začinskoj mješavini koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, a koja se temelji na limunskoj korici i zdrobljenim zrnima bibera.

Iako kupovne varijante imaju dosta sastojaka kako bi produžili rok trajanja proizvoda, najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka – limunove korice, bibera i soli. Pripazite samo da u pripremi koristite organske nešpricane limune.

Limunski biber možete posipati po ribi prije stavljanja u pećnicu ili na roštilj, dodati u maslac i njime pokapati odreske ili plodove more, staviti u umak za tjesteninu, pa čak i na pečene kokice. Mogućnosti su brojne.

Sastojci za začinsku mješavinu limunski papar:

5 velikih nešpricanih limuna

40 g bibera u zrnu

5 grama krupne morske soli

Priprema:

Zagrijte rernu na najmanju moguću temperaturu.

Pažljivo ogulite korice limuna. Cilj je odstraniti samo žute dijelove kore, bez gorkih bijelih dijelova jer će oni uništiti okus začinske mješavine.

Oguljenu koricu limuna položite na papir za pečenje te stavite u zagrijanu rernu na dva do tri sata, odnosno dok se ne isuši do kraja.

Dehidriranu koricu stavite u dobar blender ili sjeckalicu sa zrnom u prahu i pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U smjesu umiješajte krupnu sol i stavite u željenu nepropusnu posudu.

Ovoj začinskoj mješavini možete dodati i malo kajenskog bibera ili čilija u prahu, češnjak u prahu, sušeni timijan, bosiljak ili origano. Poigrajte se okusima.

Ovako pripremljenu začinsku mješavinu bilo bi dobro potrošiti u roku šest mjeseci od pripreme jer začini s vremenom gube svoju aromu i okus. Limunski biber će najduže trajati ako ga pohranite u zamrzivaču. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,