Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sa kojih dijelova tijela prvo gubite masne naslage i zbog čega?

Preuzmite sliku

Muškarci i žene mršaju na različite načine.

Svaki put kad nabacite ili izgubite nekoliko kilograma, bilo da je to posljedica stresa, promjene u ishrani ili ritmu treninga, to se primjećuje u istom predjelu? Oni koji pokušavaju da dotjeraju svoju liniju, dobro znaju da ne mogu uvijek da kontrolišu gdje će doći do gubitka masti. Ali da li neki dijelovi tijela prirodno mršave brže? Stručnjaci objašnjavaju da to zavisi od pola. Muškarci i žene mršave na različite načine, prenosi Lepota i zdravlje.

Žene imaju više potkožne masti i najčešće mršave ravnomjerno (mast se, ipak, najduže zadržava na bokovima), dok se kod muškaraca prvo smanjuje stomak. Konstitucija žena povezana je s njihovom predodređenošću da postanu majke. Mnoge žene primjećuju da se mast oko njihovih bokova i zadnjica ne smanjuje tokom prvih nekoliko sedmica režima mršavljenja, dok su u predjelu stomaka, leđa, pa čak i lica, promjene vidljive znatno ranije. Taloženje masnoće u predjelu bokova kod žena je povezano s višim nivoom estrogena. Što ste bliži menopauzi, nivo estrogena opada, a masti pak počinju da se gomilaju u predjelu stomaka.

Gubitak kilograma iz ugla stručnjaka

Endokrinolozi smatraju da se, kad je u pitanju gubitak kilograma i to koji dio tijela će prvi smršati, manje radi o vašem prirodnom obliku tijela, a više o genetici, radu hormona i metabolizmu. Tamo gdje prvo izgubite masne naslage, isto je područje na kome ćete ih, kasnije, ponovo dobiti. Nažalost, ne možete uticati na to koja regija vašeg tijela će prva smršati. Ipak, ono na šta možete da utičete jeste vaš metabolizam. Prilikom treninga on se ubrzava, pa lakše dolazi do gubitka kilograma. Ali ako vježbama forsirate određeni dio tijela, ne znači da će salce prvo tu i nestati.

Naravno, do cilja ćete najbrže stići onda kad, pored vježbanja, pažnju poklonite i zdravoj ishrani. Ne samo što će rezultat biti brži već će on biti i dugoročan. Dijeta će direktno uticati na restrikciju kalorija, dok vježbanje pokreće metabolizam i pomaže vam da skinete kilograme. Poslušajte savjet stručnjaka koji kažu da gubljenje kilograma nije sprint, već neka vrsta maratona.

Čak će i male promjene u dosadašnjim navikama tokom vremena dovesti do sjajnih rezultata. Počnite s izbacivanjem nezdravih, kaloričnih napitaka iz svog jelovnika i – već ste napravili prvi korak. Umjesto lifta, koristite stepenice, a umjesto vožnje automobilom – odaberite pješačenje i… vidjećete da su promjene na tijelu i te kako moguće. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje