Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rođen je bez ruku i nogu, ali to ga ne sprječava da vozi automobil

Preuzmite sliku

Uprkos velikom hendikepu može voziti i putovati gdje god želi. 

Janis McDavid se rodio bez ruku i nogu, ali to ga nije zaustavilo u nastojanjima da živi punim plućima. Osim što se uspijeva nositi sa svakodnevnim izazovima života poput normalne osobe bez invaliditeta, Jason uspijeva i voziti automobil, prenosi index.hr.

  • On vozi specijalno pripremljen Mercedes Sprinter. Kombi je u potpunosti prilagođen njegovim potrebama. Počevši od straga ugrađena automatske rampe za ulazak u invalidskim kolicima, pa do načina otključavanja, startanja motor a i samog upravljanja vozilom. Specijalno prilagođene komande dopuštaju mu potpuno samostalno upravljanje ovim nemalim vozilom.

    Nakon što se popne na sjedište i zaveže autonomni sistem, vrši kontrolu svih komandi. Kontrolni zaslon s desne strane služi odabiru funkcija i izboru stepena prijenosa, dok je s lijeve strane palica kojom skreće, ubrzava i koči.

    “U životu, čovjek se ne treba fokusirati na probleme, već na mogućnosti”, kaže McDavid. Nema sumnje, tehnologija mu je omogućila ne samo da upravlja vozilom, već da bude neovisan i slobodan u svojim životnim potrebama. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,