Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji obratite pažnju: Ovo su detalji u ponašanju djece koji signaliziraju ozbiljne probleme

Preuzmite sliku

Sva djeca krše pravila. Većina dječjih hirova i nestašluka prirodan je proces učenja.

Međutim, postoje trenuci kada naizgled bezazleno ponašanje djeteta može značiti nešto ozbiljnije. Postoji nekoliko situacija koje zahtijevaju pažnju roditelja, prenosi Tuzlanski.ba.

Izbirljivi kada je riječ o hrani

Djeca su često prilično izbirljiva u izboru hrane i odlučno odbijaju jesti određena jela. To može biti znak da vaše dijete ima emocionalnih problema. Naučnici su otkrili da vrlo izbirljivoj djeci dijagnosticiraju depresiju 2 puta češće od djece koja jedu sve. Prema autorima istraživanja, 14% do 20% roditelja se žali da njihova djeca u dobi od 3 do 5 godina odbijaju jesti mnogo hrane. Istraživači su ispitali grupu mališana ove dobi i otkrili su da oni koji su umjereno ili ozbiljno izbirljivi u svojoj hrani imaju skoro 2 puta veću vjerovatnoću da će razviti anksioznost od onih koji nisu toliko selektivni. Pored toga, djeca s visokom ili srednjom selektivnošću vjerojatnije imaju simptome depresije, piše Bright Side.

 • Osjetljivi su na odjeću

  Dijete se može žaliti da je nešto bodljikavo ili da ga nešto škakilja. Djeca mogu odbiti nositi neke predmete, ali neće htjeti skinuti druge, čak i ako su istrošeni i imaju na sebi rupice. Također, djeca ne brinu o vremenu i možda će htjeti staviti kapu kada je toplo ili skinuti rukavice tek nakon što izuje cipele. Mnogi roditelji misle da su to jednostavni hirovi. Iako je to često slučaj, to može biti i znak povećane anksioznosti.

  Uređaje koriste češće nego obično

  Mnoga djeca vole igrati igrice na svojim pametnim telefonima ili računarima, ali ona s anksioznošću mogu provesti više vremena ispred ekrana. Naučnici su otkrili da ovisnost o uređajima može biti znak povećane anksioznosti i stresa. Ako dijete provodi puno vremena na pametnom telefonu, vjerovatno se boji da će propustiti važan događaj ili poruku. Ako vidite da vaše dijete provodi previše vremena sa svojim telefonom, razgovarajte s njim. Igrajte s njima online igrice ​​i pitajte ih šta gledaju. Ovakvo ponašanje može vam pružiti dragocjen uvid u ono šta vašem djetetu toliko smeta.

 • Mole za nove igračke

  Mnogi roditelji su bili u situacijama kada ih dijete moli da nešto kupe dok plače i kuka. Smatra se da svi mališani prolaze ovu fazu, ali prema psihologu Ljudmili Petranovskoj, to nije u potpunosti tačno. Dijete se obično ne brine zbog stvari koje mu nedostaju u životu do tinejdžerskih godina. Njihov svijet je pun svega šta im treba. Međutim, ako se roditelji često svađaju oko svojih financija kad je dijete prisutno ili krive dijete za troškove, to kod djeteta može razviti svijet nedostatka u svijetu. U ovom slučaju, dijete misli da je svijet mjesto gdje uvijek nešto nedostaje i mora se jako potruditi da dođe do stvari. Zato djeca koja imaju nedostatak uvijek mole za nove igračke, čak i da im one zapravo nisu potrebne. Oni samo žele vidjeti mogu li se roditelji pobrinuti za njih.

 • Ovakvo ponašanje ispravlja se obiljem. To ne znači da morate kupiti sve što dijete zatraži. Međutim, to jednostavno znači da treba vratiti normalan redoslijed stvari kao kad roditelj daje djetetu beneficije ne zato što ih je dijete molilo ili zaslužilo, već bez konkretnog razloga. Spontani pokloni pokazat će mnogo više ljubavi od skupih stvari za koje je dijete moralo moliti u suzama.

  Stalno traže nove informacije

  Prema psiholozima, ako dijete neprestano traži informacije na internetu, prati vijesti i postavlja više pitanja nego obično, to je znak povećane anksioznosti. Ako vam se čini da je vaše dijete postalo mnogo znatiželjnije i postavlja pitanja poput: “Šta će se dogoditi ako započne potres?” pokušajte pažljivo otkriti šta ih muči i dajte im do znanja da ste ih spremni saslušati i pomoći im. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje