Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji iskorištavaju djecu influencere kako bi zaradili novac, kaže izvještaj

Preuzmite sliku

Roditelji iskorištavaju uticajnu djecu kako bi zaradili novac na društvenim mrežama, a to ima doživotne posljedice, upozorili su zastupnici britanskog parlamenta u objavljenom izvještaju

Odbor za digitalne, kulturne, medijske i sportske aktivnosti proveo je istragu o kulturi influencera i pronašao primjere utjecajne djece koja su primila prijetnje otmicama, kao i pretrpjela uznemiravanje, što je ostavilo posljedice na njihovo mentalno zdravlje, prenosi Index.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak zaključili su da su “djeca influenceri u opasnosti od iskorištavanja” i da na društvenim mrežama postoje “neprihvatljivo niske stope poštivanja pravila oglašavanja”.

Odbor je također utvrdio da je uspon kulture influencera razotkrio niz regulatornih nedostataka – naročito u vezi s oglašavanjem i zaštitom djece, bilo influencera, bilo gledatelja. Zato su pozvali vladu da ojača zakon o radu i propise o oglašavanju.

Štetni učinci na razvoj djece

U izvještaju stoji i da su svjedoci zabrinuti da “neku djecu roditelji i članovi porodice koriste kako bi zaradili”.

“Kao i kod drugih influencera, monetizacija profila uspješne djece influencera može biti primarni izvor prihoda za porodicu. Dobro je poznato da slava u mlađoj dobi može imati štetne učinke na razvoj djeteta. Tačan učinak slave na društvenim mrežama, koji može biti daleko ličniji, još nije istražen. Međutim, postoje dokazi da slava na društvenim mrežama može imati ozbiljne psihičke posljedice”, navodi se u zaključku.

Odbor je istakao još jednu mračnu stranu kulture influencera: “Objavljivanje sadržaja o djeci na internetu može uticati na njihovu privatnost, što donosi sigurnosne rizike. Na primjer, prijavljivanje na mjestima događaja na društvenim mrežama ili objavljivanje fotografija dječjeg doma moglo bi otkriti njihovu lokaciju.”

Rizik od online iskorištavanja

Nakon objave izvještaja odbora zastupnik Julian Knight rekao je da, iako kultura influensera donosi nove mogućnosti kreativnim industrijama, postoji opasnost da se utjecajne osobe i njihove sljedbenike iskorištava.

“Gledatelji djece uglavnom još uvijek razvijaju digitalnu pismenost i zato je ovakav sadržaj posebno opasan za njih, jer nisu svjesni da je riječ o okruženju u kojem nije sve onako kako se čini”, izjavio je.

S obzirom na to da se odbor brine da će nedostatak djelovanja na rastućem tržištu uticajnih osoba dovesti do iskorištavanja još većeg broja djece, preporuka je da se vlada hitno pozabavi temom zakona o dječjem radu i uredbom o učinku “koja ostavlja utjecajnu djecu bez zaštite”.

Glasnogovornik vlade komentirao je da je “očuvanje djece prioritet, zbog čega rade na rješavanju tog pitanja”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,