Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rodila sinčića bez ruku i nogu iako su joj savjetovali prekid trudnoće: “On je normalno dijete, sa jakom ličnošću”

Preuzmite sliku

On je normalno dijete, osim što nema ruke i noge. Ima jaku ličnost. Odrasli me nikada ne ispituju šta mu je, ali djeca uvijek pitaju gdje su mu ruke i noge, a ja im pokušavam objasniti, priča Jasmine Self.

Ljekari su roditeljima rekli da im dijete pati od tetraamelijskog sindroma – vrlo rijetkog stanja koje je, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, pogodilo svega nekoliko porodica širom svijeta. Ovaj sindrom nastaje zbog genetske mutacije u dijelu DNK koji ima ključnu ulogu u razvoju. Većina beba s tom dijagnozom umre prije rođenja ili ubrzo nakon, prenosi 24sata.hr.

Jasmine Self (27) iz SAD-a bila je u petom mjesecu trudnoće kada su joj ljekari rekli da sa bebom nešto nije uredu. Ultrazvuk je pokazao da se djetetu ne razvijaju ruke i noge. Iako su joj neki savjetovali da trudnoću prekine, a priznaje da je bila u iskušenju, ona i njen partner odlučili su zadržati dijete.

Mališan se rodio bez ruku i nogu 21. septembra 2018. godine u 29. sedmici trudnoće s teškim malformacijama lica, srca, skeleta i genitalija. Težio je nešto malo više od kilograma. Život mu je počeo na intenzivnoj njezi gdje su mu odmah dali transfuziju krvi. Tamo je proveo dva mjeseca.

Dječak danas dobro napreduje, a Jasmine je presretna što ga ima.

Jasmine se prisjetila tog dana kada je bila na ultrazvuku i saznala da nosi bebu bez udova.

– Tehničar koji je radio ultrazvuk mi je rekao da se hitno javim svom ljekaru. Sjedila sam u čekaonici kada je ljekar došao do mene. Duboko je uzdahnuo, a mene je preplavila neka tjeskoba. Rekao mi je da nosim dijete koje neće imati ni ruke niti noge. Samo sam zurila u njega pa me pitao jesam li shvatila. Tada sam počela plakati – rekla je.

– Pitala sam je li to možda moja krivica, to što ranije nisam došla na pregled. Jesam li učinila nešto loše. Rekao mi je da to nema nikakve veze – dodala je.

Potom je otišla na razgovor sa stručnjacima koji su joj objasnili o kakvom stanju se radi i kakve su prognoze. Upozorili su je da bi dijete moglo imati i druge malformacije te kako postoji mogućnost da se rodi mrtvo. Tada se suočila s teškom odlukom želi li nastaviti trudnoću.

– Moj partner i ja smo razgovarali o prekidu trudnoće i već smo rezervisali termin u Washingtonu, ali nismo mogli to napraviti. Odlučili smo nastaviti sa trudnoćom – ispričala je i dodala kako je trudnoća prolazila uredu sve do 29. sedmice kada se posteljica odvojila od zida maternice i hitno su je porodili carskim rezom.

Sina je prvi put dodirnula tri dana kasnije.

– Stavila sam ruke u inkubator i držala ga. Bio je to tako sretan trenutak – rekla je i priznala da je brine njegova budućnost.

– On je normalno dijete, osim što nema ruke i noge. Ima jaku ličnost slatke izraze lica. Odrasli me nikada ne ispituju šta mu je, ali djeca uvijek kažu što misle, i to cijenim. Pitaju me gdje su mu ruke i noge, a ja im pokušavam objasniti – ispričala je.

I poznati motivacijski govornik Nick Vujičić rođen je sa Tetra-amelia sindromom 1982. godine u Australiji. Iako nema ruke i noge (umjesto jedne noge ima malo stopalo), njegova pozitivna energija inspiracija je mnogima.

Priznao je da je u mladosti bio vrlo depresivan zbog svojeg stanja, no onda je promijenio način razmišljanja i pronašao smisao svojeg života. Danas je sretno oženjen, ima djecu, putuje svijetom i drži motivacijska predavanja.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje