Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rodila blizance, među kojima je razlika više od tri godine

Preuzmite sliku

Samantha McConnell (46) iz Velike Britanije oca svoje djece izabrala je u Europskoj banci sperme. Radi se o 35-godišnjem studentu iz Danske, a djeca će ga moći upoznati kada napune 18 godina.

Samanthi nije bilo žao kada je potrošila 12.000 funti (oko 26.000 maraka) na tretman potpomognute oplodnje, jer bilo je to ostvarenje njenog sna da konačno postane majka. Ona danas ima 5-godišnju Grace i 21-mjesečnog Roryja, koji su zapravo blizanci.

Začeti su tokom istog postupka – spajanja njezinih jajašaca sa spermom donora. Dio embrija je tada zamrznut, a iz jednog je nastala njena kćerka koju obožava. Kaže da su – iako je razlika među njezinih dvojajčanih blizancima više od tri godine – vrlo povezani.

– Čudesno je imati blizance koji su rođeni s nekoliko godina razlike. Imaju iste nestašne osmijehe i vrlo su bliski. Rory je živahan dječačić, a Grace je njegova zaštitnički orijentirana starija sestra – kaže ponosno ova samohrana majka, a prenosi The Sun.

 • – Srce mi se slama kada pomislim na ljude koji odlaze na medicinski potpomognutu oplodnju, a uspjeha nema. Ne mogu zamisliti život bez djece – dodala je.

  Samantha McConnell ozbiljnno je počela razmišljati da postane majka kada je imala 38 godina. Tada je prekinula 10-godišnju vezu, a željela je djecu.

  – Nisam željela imati dijete i odgajati ga s nekim koga ne poznajem dobro, to mi je bilo previše rizično. Odlučila sam biti samohrani roditelj i otišla sam u Kliniku Care Fertility Nottingham – ispričala je.

  Najprije se odlučila za metodu u kojoj se sperma donora direktno ušprica u maternicu. Ljekari su joj rekli kako je šansa manja nego kod metode u kojoj se jajne stanice oplode izvan maternice, pa se vraćaju u tijelo, ali to je bilo jeftinije.

  – Ta metoda bi stajala 5.000 funti za jedan ciklus, a za otprilike isti trošak mogla sam tri puta pokušati s tretmanom oplodnje u maternici – pojasnila je.

  Oca svoje djece sama je izabrala u Europskoj banci sperme. Radi se o 35-godišnjem studentu iz Danske imenom Lance. Kaže da se nije odlučila za anonimnog donora, iako je i to opcija, jer je željela da njezina djeca znaju ko im je otac te da ga imaju priliku upoznati kada napune 18 godina.

  – Uz ostale podatke, priložio je svoju medicinsku dokumentaciju i snimak glasa. Iz Danske su stigle četiri ampule njegove sperme. Bila sam nervozna i uzbuđena – prisjetila se.

  Međutim, nije sve išlo glatko kako je planirala. Kaže da je bila shrvana kada oplodnja nije uspjela. Tada je odlučila dati 5000 funti da njezina jajašca oplode izvan maternice, pa embrije vrate u nju.

  – Taj proces je bio zahtjevniji i naporniji. Davala sam sebi tri hormonske injekcije dnevno i dobila lokalnu anesteziju kada su vadili jajašca. Oplodili su sedam mojih jajašaca spermom donora, a dva su zametka vratili u maternicu. Ostale su zamrznuli – ispričala je.

  Da je napokon trudna saznala je četiri dana nakon 40. rođendana. Bolji poklon nije mogla poželjeti.

  – Plakala sam kada se rodila, kada sam je vidjela. Konačno sam bila majka – rekla je.

  O drugom djetetu je počela razmišljati u dobi od 43 godine, željela je da Grace ima brata ili sestru. Otišla je ponovno u kliniku, platila 2000 funti i u njoj su se našla tri embrija. Napokon je na svijet došao Rory.

  Međutim, potpuna sreća nije dugo trajala, dječaku su dijagnosticirali pyloričnu stenozu – rijetku bolest kod koje hrana ne može doći do tankog crijeva. Hitno su ga operirali, spašavali su mu život i uspjeli su. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,