Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rituali pred spavanje: Pripremite organizam za bolji san

Preuzmite sliku

U djetinjstvu, gotovo je nemoguće bilo zamisliti da se uspavamo bez priče za laku noć. Kako “Huffington post” navodi, to nije slučajnost, jer je ljudskom tijelu potrebna određena rutina koja će ga pripremiti za san.

 • spavanje-na-ledjima
 • 1) Pripremite vaš organizam sat vremena pred spavanje

  U brojnim obavezama tokom dana, naše tijelo je naviknuto da je u određenom grču. Kako bi se ono opustilo, i kako ne bi gubili vrijeme u krevetu da se uspavamo, odvojte sat vremena pred spavanje. U tih sat vremena odradite nekoliko stvari koje će opustiti vaš organizam. Kada vam to postane navika, vaše tijelo će uvijek prepoznati kada je vrijeme za spavanje, i samim tim imaćete miran san.

  2) Nekoliko laganih vježbi će vas dodatno opustiti

  Potrebno vam je da izdvojite samo deset minuta u kojih ćete odraditi nekoliko laganih vježbi. Stručnjaci preporučuju jogu, ali s obzirom da svako tijelo ima individualne potrebe, pronađite vježbe koje vam odgovaraju. Njihovim svakodnevnim ponavljanjem pored dobrog izgleda, olakšaće vam proces varenja.

  3) Ostavite probleme za sutra

  Iako postoji ona stara dobra izreka:”Što možeš danas ne ostavljaj za sutra”, problemi su često glavni krivac lošeg sna. Kako “Huffington post” piše, te probleme možete odložiti tako što ćete ih zapisati na papiru ili zapamtiti u glavi, i ostaviti ih za sutra.

  4) Ne sabotirajte vaš san

 • spavanje-san-muz-zena-brak-krevet
 • Koliko često vam se dogodilo da ste uzeli vaš telefon da navijete alarm za sutradan, i sat vremena kasnije vi ste i dalje na telefonu? Do tada ste provjerili već sve mailove sa posla, ispratili ste sve nove postove na Facebooku i usput ste saznali da se emituje na televiziji nova epizoda vaše omiljene serije. Možda bi bilo bolje da se opredjelite za alarm uz koji vam neće biti primamljivo da izgubite još sat vremena dragocjenog sna.

  5) Ostavite nešto slatko za kraj

  Neka vaš ritual podrazumijeva nešto slatko, malo nježnosti. Bilo da je to vrijeme provedeno sa kućnim ljubmcem, ili maženje sa partnerom ili možda razgovor sa porodicom ukoliko ste daleko od doma, prenosi Žena.rs.

  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,