Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Riječi koje većina poslodavaca ne voli vidjeti u vašem CV-ju

Preuzmite sliku

Ako tražite posao i trenutno radite na ažuriranju CV-ja, onda biste trebali obratiti pažnju na riječi koje koristite jer postoje neki pridjevi koje šefovi ne vole vidjeti u biografijama.

Mnoge firme ozbiljno pogađa pandemija Covid-19, pa se nažalost mnogi ljudi suočavaju s otpremninama i nezaposlenosti. To znači ponovno pisanje CV-ja koji će se ažurirati i slati potencijalnim poslodavcima, ali s obzirom na to da je konkurencija jaka, isplati se izbjeći sve što bi moglo iziritirati potencijalne poslodavce, prenosi 24sata.hr.

Resume.io, koji pruža resurse za lovce na posao, konsultovao se s 562 menadžera za zapošljavanje u nekoliko popularnih industrija u Velikoj Britaniji, kako bi otkrili najčešće korištene riječi u životopisima koje im se najviše ne sviđaju. Iznenađujući 71 posto menadžera koji zapošljavaju nisu obožavatelji kandidata koji u svom životopisu koriste riječ ‘motivisani’.

‘Strastveni’ se također našao na listi zabranjenih riječi. S više od 4.000 analiziranih CV-ja, više od 50 posto radije bi da kandidati odustanu od te riječi.

Menno Olsthoorn, glasnogovornik Resume.io komentarisao je: ‘Na burnom tržištu rada kandidati trebaju učiniti sve što mogu kako bi bili jedinstveni. U nastavku pročitajte još neke riječi koje nisu poželjne u životopisu:

Najbolji – 76 posto poslodavaca ne voli
Motivisan – 71 posto poslodavaca ne voli
Strastven – preko 50 posto poslodavaca ne voli
Izvrstan – 54 posto poslodavaca ne voli
Marljiv – 43 posto poslodavaca ne voli
Posvećen – 69 posto poslodavaca savjetuje da ne koriste riječ
Dokazano – iznenađujućih 65 posto poslodavaca ne voli

Kako smanjiti upotrebu ovih omraženih pridjeva?

Ne pretjerujte

Radi se o konkurentnom tržištu rada, tako da je logično da želite svoje vještine opisati boljima nego što jesu. Ali ako napišete da ste ‘sjajni’ u vještini kada ste samo na ‘dobrom’ nivou, to će vam samo vama uzrokovati tugu. Naročito ako dobijete posao i poslodavac shvati da i niste toliko sjajni kao što ste tvrdili.

Nemojte se pretjerano oslanjati na pridjeve

Dobro napisani životopis vas ne čini odmah najboljim kandidatom, sve je u kvaliteti, a ne količini. Dakle, nemojte svoj životopis natrpati laskavim pridjeva. Koristite ih tamo gdje mislite da će vam zaista pružiti konkurentsku prednost.

Navedite primjere postignuća

Jednostavno je nabrojati tonu vještina bez ikakvih dokaza, ali poslodavac bi se mogao zapitati jeste li ih izmislili. Dakle, umjesto toga koristite rezultate i dostignuća iz prošlih profesionalnih i osobnih iskustava kako biste pokazali one ‘izvrsne komunikacijske vještine’, ili ‘sjajne radne sposobnosti u timu’, piše Daily Mail.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,