Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rezultati iznenađuju: Koja vrsta vježbanja najbolje potiče rad mozga?

Preuzmite sliku

Koji je vaš najdraži način da se dobro oznojite? Trčanje? Dizanje tereta? Kardio vježbe? Puno je načina na koji je vježbanje dobro za tijelo. Ali ipak koje bi bile najbolje vježbe za mozak? To je pitanje na koje su pokušali odgovoriti naučnici sa University of Jyvaskyla u Finskoj. I rezultati iznenađuju.

Ovo nije prvo istraživanje koje posmatra učinke vježbanja na mozak. I prijašnje studije pokazuju kako vježbanje poboljšava kognitivnu aktivnost kod starijih osoba i usporava smanjenje mozga kako osoba stari. Ali po prvi puta se uspoređuje i mjeri kako različite vrste vježbanja djeluju poticajno na mozak. Željelo se ustanoviti koje vježbe najviše povećavaju broj moždanih stanica, piše Telegram.

Istraživanje je provedeno na muškim štakorima, injektiranjem substancom koja bi označila novonastale stanice u mozgu čim nastanu. Miševi su podijeljeni u četiri grupe osnovane na tipu vježbi trčanja, treninga snage, vježbanja u razmacima i kontrolne, sjedeće grupa.

Miševi koji su trčali bili su puni novih stanica

Poslije sedam sedmica posmatrano je ima li vidljivih promjena na mozgu. One životinje koje su vježbale snagu, bile su jače ali bez ikakvih promjena u neurogenezi mozga, uključujući rast i razvoj novog tkiva.

Kod miševa koji su vježbali u intervalima pokazao se veći nivo neurogeneze nego u sjedećih miševa ali još uvijek znatno manje nego kod miševa koji su trčali. Miševi koji su trčali bili su puni novih stanica. Što je bila duža udaljenost koju bi svaki dan pretrčali to je bio veći rast novih stanica u mozgu.

Mada se istraživanje na miševima ne može primijeniti direktno na ljude, naučnici vjeruju da je neprekidan kardio trening najbolji način kako sačuvati mozak. Drugim riječima, trčanje je jednako dobro za mozak i za tijelo, prenosi Mother Nature Network. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,