Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Restriktivan plan prehrane: Godinu dana jeo je samo krompir, izgubio nevjerovatnih 50 kilograma

Preuzmite sliku

Kad je Australac Andrew Flinders Taylor rekao kako će preći na prehranu koja uključuje samo krompir i toga se držati punih godinu dana, mnogi su pomislili kako je potpuno lud, uključujući i članove njegove porodice.

Ali otac dvoje djece iz Melbournea može posvjedočiti kako je njegova metoda uspjela, izgubio je nevjerovatnih 50 kilograma. Većina doktori, nutricionista i prehrambenih stručnjaka ne bi preporučili držanje takvog restriktivnog plana prehrane, prehrana bi se trebala temeljiti na uravnoteženim omjerima proteina, ugljikohidrata, povrća, voća, mliječnih proizvoda i masnoće.

Važno je naglasiti kako se Taylor prihvatio tog izazova tek nakon što je izučio neka naučna stajališta i nakon što je finalizirao svoj plan uz pomoć doktora. ,,Dobivam preko 600% svojih dnevnih potreba za željezom i preko 400% preporučenih doza vitamina C, zajedno s hrpom vlakana, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati.”, kaže Taylor.

Jedina stvar zbog koje je brinuo je bio dostatan unos kalcija, jer iako ga nešto ima u krompiru, to nije dovoljno. Kako bi bio siguran da ga unosi dovoljno, radio je pire krompir sa sojinom mlijekom dodatno obogaćenim tim mineralom, piše Men's Health.

Stručnjaci su za njegov plan prehrane rekli kako nije “posve opasan”, iako nije najzdravija prehrana na svijetu. Nutricionist Rhiannon Lambert naziva krompire “nutrijentnim gralom”, objašnjavajući kako su puni vlakana, zasitni i imaju malu gustoću energije. ,,Što se tiče cijene i krvnog pritiska, ništa ne može zamijeniti dobar stari krompir.”, kaže profesorica kliničkog nutricionizma sa Sveučilišta Boston, Joan Salge Blake.

Krompiri sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za izgradnju proteina, popravak stanica i borbu s bolestima, ali jedenje samo bijelih krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Taylor jeo i batate, koji su mu bili jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C. Unatoč činjenici da je morao nositi svoje krompire kad je išao u goste te unaprijed zvati restorane sa svojih prohtjevima kad bi izlazio na večeru, Taylor kaže kako je i dalje ljubitelj krompira.

,,Moje se zdravlje samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, ali sada je on nizak, pao mi je i krvni pritisak, kao i nivoa šećera. Svaki put kad idem vaditi krv, nalazi su sve bolji.”, rekao je Taylor.

Danas još svoju prehranu bazira na krompiru, ali u jelovnik ubacuje i drugo povrće. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,