Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za ruske palačinke po kojem su radile žene iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza

Preuzmite sliku

Stari recept za ruske palačinke po kakvom su žene iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza radile omiljenu slasticu brojnih generacija vrlo je jednostavan.

One dodaju dva sastojka koja kod nas nisu uobičajna. Riječ je o kefiru i maslacu, piše Sputnik News, a prenosi slobodnadalmacija.

Sastojci: 4 jaja, 500 ml mlijeka, 500 ml kefira, 3 male kašike šećera, pola male kašike soli, 1 šolja brašna, maslac

Priprema: Najprije izvadite sve sastojke iz frižidera i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi. Potom ih pomiješajte, ne morate dodavati sodu bikarbonu ili kvasac. Ostavite tijesto da odstoji u frižideru sat vremena, na takav način palačinke ispadnu “prozračnije”.

Zagrijte tavu i pecite palačinke s obje strane dok ne porumene. Svaku palačinku namažite maslacem, zahvaljujući tome ni rubovi palačinki neće se isušiti. Palačinke s dodatkom maslaca svakako su kaloričnije, ali okus im je nenadmašan.

Počastite se jednom ili dvjema, ne pretjerujte. Za manje kaloričnu varijantu, maslac preskočite.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,