Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razotkrivamo: Pet mitova o fitnesu i mršavljenju

Preuzmite sliku

Vjerovatno ste bezbroj puta čuli kako žene ne bi trebalo da dižu tegove da se ne bi “nabildale” kao Schwarzenegger.

Naravno, u pitanju je obična predrasuda, a sada vam predstavljamo 5 najpopularnijih mitova o treningu i mršavljenju, kao i pravu istinu o njima.

1. Morate trenirati najmanje 30 minuta u kontinuitetu

Istina: Tri sesije od po oko 10 minuta sagorijevaju potpuno isti broj kalorija i imaju pozitivne efekte na naš organizam isto kao i jedan tridesetominutni trening.

2. Podizanje tegova će vas pretvoriti u bildera

Istina: Praktično svaka žena ili muškarac mogu povećati svoju mišićnu masu i ako ne provode cio dan u teretani, vježbajući pod teškim opterećenjem.

3. Kada prestanete da vježbate mišići se pretvaraju u salo

Istina: Ne, mogu se samo smanjiti i opustiti. Masnoće i mišići su materije potpuno različitog sastava – nemoguće je da se jedno pretvori u drugo!

4. Radite trbušnjake i izgubićete “pivski stomak”

Istina: Ne možete selektivno ukloniti masnoće sa određenog dijela tijela. Da biste se riješili „pivskog stomaka“, prije svega morate oslabiti i vježbati cijelo tijelo. I, naravno, trebalo bi da smanjite konzumaciju piva.

5. Vježbanje tokom trudnoće povećava rizik od pobačaja

Istina: Uz odobrenje ljekara, vježbanje je veoma zdravo i za trudnicu i za bebu. Zapravo, istraživanja pokazuju da vježbanje olakšava sam tok porođaja, kao i povratak u prethodnu tjelesnu formu. (savršena.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,