Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Razmak od dva metra nije dovoljan kada se trči ili vozi bicikl

Preuzmite sliku

Istraživanje naučnika Univerziteta Leuven iz Belgije te holandskog Tehnološkog univerziteta, kao i stručnjaka iz Eindhovena, pokazuje da tokom trčanja ili vožnje biciklom nije dovoljan razmak od dva metra od druge osobe, kao i da nije dobro hodati tik iza nekoga.

Naime, tokom trčanja, osoba koja diše (ili se zakašlje ili kihne) izbacuje više kapljica u zrak, koje ostanu iza nje, pa osoba koja naiđe može potencijalno da se zarazi.

Ista je stvar ako se hoda iza neke osobe ulicom pa je dobro da onaj ko hoda iza nekoga to radi dijagonalno, a ne da ide odmah iza nečijih leđa.

Kada ljudi govore, dišu, kašlju ili kišu, nastaju kapljice i dok najveće kapljice prvo padnu na tlo, manje kapljice mogu ostati u zraku duže, tako da je važno da osoba koja je iza druge osobe ne upadne u taj “oblak” kapljica, prenosi list “Bruxeles Times” rezultate studije.

Simulacija koju su napravili naučnici pokazuje da je mnogo sigurnije ako se trči pored neke osobe na propisanoj udaljenosti ili ako se trči u nekoj formaciji, naprimjer dijagonalno iza nekog kako se ne bi ulazilo u “oblak” kapljica osobe ispred vas.

Pri ovom istraživanju nisu uzeti u obzir vremenski uslovi, poput vjetra, koji također može znatno utjecati na širenje kapljica. (SRNA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,