Petak, 22. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Razlozi zašto je dobro da djeca rastu uz kuće ljubimce

Ukoliko imate djecu i razmišljate da nabavite kućnog ljubimca onda je ovaj članak upravo za vas. Pokazat ćemo vam zašto je dobro da djeca odrastaju uz kućne ljubimce. Ne samo da ljubimci uče djecu mnogim životnim vještinama, nego su pored toga i prekrasni prijatelji, piše Azra.ba.

Odgovornost

Djeca s ljubimcima vrlo rano u životu uče o odgovornosti i brizi za druge. Ljubimci traže brigu i njegu cijelo vrijeme, oni ovise o ljudima koji ih hrane, šeću i igraju se s njima. Djeca koja su aktivna u brizi za ljubimce obično nauče biti  suosjećajna. Kroz učenje kako brinuti o drugome, učit će brinuti i o sebi. Važno je postupno uključivati dijete u brigu o ljubimcu. Kad su mali, mogu brinuti o tome da se ljubimcu promijeni voda, a kako rastu odgovornosti se mogu povećavati.

Samopouzdanje

Zajedno s odgovornošću za ljubimca gradi se i samopouzdanje. Ako su uspješna u obavljanju svoje obaveze oko ljubimca, djeca će se i bolje osjećati, imat će osjećaj da su uspjela, biti ponosna i time graditi vlastitu sliku o sebi.

 • Manje alergija i astme

  Mnogobrojne studije su pokazale da djeca koja odrastaju uz životinjicu imaju manju sklonost razvijanju alergija i astme. Ako dijete mlađe od godine dana ima priliku živjeti s ljubimcem, razvit će snažniji imunitet. Pokazalo se da dječaci koji odrastaju s ljubimcem imaju 50% manju šansu za razvoj ozbiljnih alergija kasnije u životu.

  Za smirenost

  Ljubimci obično donose atmosferu smirenosti i spokoja u kuću. Neka su djeca puno opuštenija uz ljubimca nego uz čovjeka. Kao i odrasli, djeca se okreću ljubimcima kad osjećaju tugu, ljutnju ili su uzrujani. Kao čarobnim štapićem životinjice donose mir i pružaju bezuvjetnu ljubav.

  Protiv stresa

  Pored toga što su djeca smirenija uz ljubimce, posebice psi imaju sposobnost umanjiti stres. Druženje sa psom može imati izrazito terapeutsko djelovanje na cijelu porodicu. Samo maženje psa može dati čovjeku osjećaj sigurnosti i ugode dodira s drugim bićem. Oni su također dobri slušači i nikad ne odgovaraju i ne svađaju se. Iako mačke nisu toliko empatične, one također smanjuju stres. Posebice kad se sjednu u krilo i počnu presti. Njihovo mekano krzno i predenje svakako smiruju iako one same rijetko pokazuju poslušnost i privrženost poput psa. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,