Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Nabrijte” se na “pozitivu”: Samo sretan čovjek je uspješan

happy-people-jumping
Preuzmite sliku

Čini se kako u ovo beznandno vrijeme ne može pomoći ništa što bi vam moglo okrenuti u smjeru uspjeha. No depresivno stanje ne mora trajati zauvijek…

happy-people-jumpingMnogi terapeuti svoje psihoterapije temelje na umjetnom stvaranju sreće i smatraju da ta metoda može poboljšati raspoloženje zbog lučenja hormona sreće serotonina.

Shawn Actor, autor knjige “The Happiness Advantage” smatra da vam stanje sreće neće samo pomoći da se osjećate bolje već i omogućiti postizanje uspjeha u životu. On tvrdi da ljudi koji pozitivno razmišljaju i imaju pozitivan stav prema životu, imaju biološku prednost pred ljudima koji su neutralni, da ne spominjemo one koji su negativni.

Pozitiva” poboljšava koncentraciju, produktivnost i učinkovitost u svemu čega se dohvatite… Sreća se, prema Actorovim riječima, može natrenirati. Drugim riječima, postizanje sretnog stanja vještina je koja se može naučiti. Pa pokušajte i vi… Istrenirajte mozak pomoću njegovih smjernica:

1. Pronađite čemu ćete se radovati. Dostigli ste cilj i šta onda? Ono što vas u životu može održati živima je putovanje i stremljenje cilju, a isčekivanje rezultata može može stvoriti blagu napetost ali i ugodu. Zacrtajte sebi neko putovanje, izlazak, ili nagradu za dobro odrađen posao i na taj ćete način aktivirati centre za užitak i zadovoljstvo u vašem mozgu. Nije loša ideja uplatiti loto i čekati izvlačenje (bez obzira na ishod).

2. Vježbanje. Želite li podignuti raspoloženje i održati ga na visokom nivou, najbolje da se zabavite nekom fizičkom aktivnošću – šetnjom, vožnjom bicikla, jogiranjem, istezanjem, preskakanjem užeta, igranjem s frizbijem… Lučenje endorfina za vrijeme vježbanja može čovjeka dovesti do stanja koje se naziva i “runner's high”, odnosno svojevrsnog transa koje je zapravo opušteno psihološko stanje…

3. Meditacija. istraživanja pokazuju da redovno meditiranje može trajno povećati umreženost neurona i time povećati i razinu sreće, zadovoljstva, smanjiti stres pa čak i ojačati imunitet

4. Na izvoru “pozitive”. Ovo se odnosi na prijatelje i kolege s kojima se družite. Njih naravno možete birati i niste osuđeni slušati stalne izljeve nezadovoljstva kojima su skloni neki ljudi. Isto tako, fotografije dragih osoba koje držite na radnom stolu i na koje svako malo skrenete pogled, pokazala su istraživanja, pune dozom pozitivne energije.

5. Trošite na iskustva. Ne na stvari. Priuštite sebi koncert, izlazak, putovanja i izlete. To je način na koji možete stvoriti pozitivni učinak i emocije koje mogu trajati duže nego one koje osjetite nakon kupnje materijalnih stvari. Uz događaje će vas vezati sjećanja. Trošenje novca na druge (obitelj, prijatelji, siromašni) također će vas učiniti sretnijim, zadovoljnijima i ispunjenijima.

Tuzlanski.ba / Večernji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: