Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pustite djecu da se igraju sama, to je od nevjerovatne važnosti za njihovu budućnost

Preuzmite sliku

Volite da imate sve isplanirano? Ne praktikujte to na svojoj djeci…

Volite da planirate svaki minut života svog djeteta? Kada će jesti, do kada će se igrati kockicama, a kada će crtati? Ako postoji jedna stvar koja važi za okupljanja i dječije igre, to je činjanica da se to ne može isplanirati do poslednjeg momenta.

Razumljivo je da roditelji žele da isplaniraju igre kojih će se djeca igrati kada se okupe, ali ne postoji ništa gore od toga da ostavite djecu da mirno crtaju i da se oni nakon nekoliko minuta vrate i kažu vam da im je dosadno.

Bitna stvar kod dječijih okupljanja jeste da ne trebate da isplanirate svaki minut umjesto njih. Konstantnim planiranjem kvarite sve prednosti igre. Nestruktuirana igra može povećati kreativnost, komunikacijske osobine i samopouzdanje vašeg djeteta  – istakla je Roya Dedeaux, porodični terapeut.

Djeca moraju da nauče kako da komuniciraju, da prave kompromise, pa i da se bore sa osjećajem dosade bez roditeljskog miješanja, prenosi Romper.

Kada pokušate da isplanirate kada će se i s kim vaše dijete igrati, samo uništavate djetetovo pravo na slobodno učenje kroz igru. Kada struktuiramo dječiju igru, tu se više ne radi o djeci, nego o našoj ideji kako bi dijete trebalo da provodi svoje vrijeme.

Igranje se tada vrti oko vas i vaše vizije igranja, a dijete se povlači u sebe, jer želi da ispoštuje vaše želje.

Planiranje dječijeg igranja od početka do kraja, može biti prilično stresno za roditelje. Još je stresnije kada je vaš red da organizujete dječije okupljanje, ali vi ne želite to da uradite. Tim gestom sebi uskraćujete priliku da se upoznate sa drugim roditeljima.

Roditelji žele da im djeca brzo rastu i da se razvijaju, pa sami sebi stvaraju ogroman pritisak, da  moraju stalno da zabavljaju i uče svoju djecu. To nije zdravo za roditelje.

Sve dok imate igračke u dječijoj sobi i nekoliko dodatnih aktivnosti u rukavu, spremni ste da organizujete dječije okupljanje. Najbolje će biti da ih pustite da se sami igraju. Odlično će se provesti, a i vi ćete, to je garantovano. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: