Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Puls koji trebate imati tokom treninga, kako biste pojačali potrošnju kalorija

Preuzmite sliku

Znamo da je vježbanje osnova bez koje se ne mogu izgubiti kilogrami. Pomaže u sagorijevanju kalorija i jačanju te izgradnji mišića. No, mnogi nisu sigurni kako izvući maksimum iz treninga. Puls je presudan. 

Da biste odradili efikasan trening, morate njegov intenzitet podići iz stanja odmora u stanje koje će pojačati potrošnju kalorija. Upravo zbog toga su u zadnje vrijeme sve više u modi tečajevi koji se bave edukacijom osoba o tome kako podići i održavati intenzitet pulsa visokim. Zapravo, to je dosta jednostavno.

Kardiologinja Nieca Goldberg izjavila je za portal Popsugar da postoji jednostavna formula za računanje maksimalnog broja otkucaja srca, i to tako da od broja 220 oduzmete broj svojih godina. U prijevodu, ako imate 30 godina, maksimalni puls vam smije biti 190 otkucaja u minuti. Da biste došli u zonu sagorijevanja kalorija, trebate biti na 60 do 70 posto od maksimalnog pulsa tokom vježbanja. Ovisno o zdravstvenom stanju i kondiciji, neke osobe do tog maksimalnog broja otkucaja mogu doći u minuti, dok drugima treba neko duže vrijeme, prenosi index.hr.

Stan Dutton, osobni trener, preporučuje da se taj postotak ipak malo poveća da bi se ostvario maksimalni učinak. Smatra da kod kardio vježbi poput trčanja, hodanja i vožnje bicikla trebate pokušati dići otkucaje srca na 70 do 80 posto od maksimalnog i onda ga tokom treninga održavati na tojm nivou.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,