Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pušenje cigareta u vozilu dodatno šteti vašem zdravlju

pusenje-u-kolima
Preuzmite sliku

Tokom putovanja prosječan pušač zapali četiri cigarete, a razina onečišćenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po kubičnom metru

pusenje-u-kolimaTo je tri puta više od dozvoljene razine u zatvorenim prostorima, poput stanova, a koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, utvrdilo je istraživanje škotskog Univerziteta Aberdeen.

Čak i ako je pušač zapalio jednu cigaretu i pritom imao otvoren prozor, razina onečišćenja prelazila je dozvoljenu granicu. Razina duhanskog dima u automobilu bila je jednaka polovici ukupnog onečišćenog zraka u kafićima, piše BBC.

U posebnoj su opasnosti djeca čiji roditelji puše u autu jer imaju slabiji imunitet te ubrzaniji puls. Posljedice pasivnog pušenja kod djece su infekcije dišnih puteva i bakterijski meningitis.

Pasivno pušenje je opasno čak i ako su upaljene klime ili otvoreni prozori. Pušenje u automobilima trebalo bi zabraniti zato što ugrožava zdravlje, osobito zdravlje djece“, – istaknuli su istraživači.

Automobil je privatno vlasništvo, pa ako zabranimo pušenje u automobilima, sljedeći korak je zabrana pušenja u vlastitom domu. Zabrane nisu pravo rješenje, a na kraju krajeva 84 posto roditelja tvrdi da ne puše u automobilu dok su im djeca prisutna“, napomenuo je Simon Clark iz britanske udruge Forest.

Tuzlanski.ba / 24sata.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: