Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi upozoravaju: Ovo su znakovi da vaš partner gubi zanimanje za vas

Preuzmite sliku

Mnogi se začude kad shvate kako se njihova ljubavna priča opasno približila kraju, a da nisu bili toga niti bili svjesni. Ipak, postoje neki znakovi koji upozoravaju da nešto nije u redu prije nego je prekasno.

Ako imate osjećaj kako su se nad vašim odnosom nadvili tamni oblaci te da se partner/ica udaljava od vas, to može biti bolno i okidač za mnoge ukorijenjene strahove i nesigurnosti. Evo kako ćete znati udaljava li se vaš partner/ica od vas.

Ne zanimaju ih male stvari o vama

Parovi u zdravim vezama iskreno se zanimaju za život drugih – ne samo kada je riječ o glavnim stvarima, nego i o manjim, svakodnevnim stvarima. Na primjer, partner/ica zna da sutra ujutru imate stresan dan pa će vam tokom pauze za ručak obavezno poslati poruku sa pitanjem, kako je sve prošlo? Partner/ica koji je emocionalno isključen uopšte se neće ni sjetiti tog sastanka jer je nažalost prestao voditi računa o vašem životu.

Sve su sporiji kad treba odgovoriti na SMS poruke, e-mailove ili pozive

Činjenica je da smo danas svi prezauzeti s obvezama, ali ako je vaš partner/ica koji je dosad bio iznimno ažuran s odgovorima, postaje sve nedostupniji, ovo je jasan znak da vam je veza u krizi. Iako se možda to tako ne čini na prvu, ovo je suptilan način na koji vam partner daje do znanja da se polako isključuje u emocionalnom smislu prema vama. ‘Budimo iskreni, mnogi od nas mobitele imaju stalno u ruci, a potrebno je svega nekoliko sekundi za odgovor, bez obzira koliko god bili zauzeti poslom’, objašnjava psihologinja Gina Delucca.

  • Nema više fizičke bliskosti

    U početku veze, kada je maženje jedan od načina na koji parovi izražavaju bliskost, ukoliko ono utihne ili izostane tokom veze, to je još jedan od znakova koji jasno pokazuje da se partner udaljava od vas. Potreba za dodirom sasvim je uobičajena stvar kod dvoje koji se vole, a kada to počne izostajati ili se sve više prorjeđuje to znači i da su emocije počele blijediti.

  • Izostaju konstruktivne rasprave

    Ukoliko svaka svađa između vas i vašeg partnera završi uvredama i povišenim tonovima, vaša je veza ušla u toksičnu fazu. Ali ako se rasprava vodi konstruktivno i smirenim iznošenjem argumenata, to pokazuje kako je ste u zdravoj vezi. Ukoliko partner/ica nema uopšte volje za raspravljenjem, to je upozoravajući znak kako nešto nije u redu. ‘Raspravljanje donosi energiju u vaš odnos. Ljubavni odnos u kojem se nalazimo nam je bitan i važan pa se zato i trudimo boriti iznošenjem stavova’, objašnjava psihologinja A. Crowley dodajući kako nedostatak želje za raspravljanjem pokazuje kako se izgubio interes za ostanak u vezi.

  • Ovo su samo neke indikacije da nešto nije kako treba biti. Ukoliko imate savjete kako ovo prevazići ljubavne probleme podijelite s nama. (tportal.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje