Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi tvrde: Ovo su stvari koje treba izbjegavati jer uništavaju samopouzdanje djeteta

Preuzmite sliku

Jačanje samopouzdanja kod djeteta jedna je od najvažnijih stvari koju roditelji moraju usavršiti.

Iako je ponekad teško napraviti sve na ispravan način, psiholozi tvrde da postoje određene stvari koje bi bilo dobro izbjegavati jer navodno uništavaju samopouzdanje djeteta.

Jedna od tih stvari je pretjerano hvaljenje i podilaženje djetetu.

Iako na prvi pogled ova navika može izgledati stimulirajuće i poticajno, stvarnost je zapravo nešto drugačija. Naime, psiholozi upozoravaju kako pretjerano hvaljenje djece čini više štete nego koristi. Ako neprestano govorimo svome djetetu da radi fantastičan posao, zapravo mu na neki način dajemo do znanja da se ne treba više truditi, a upravo samopouzdanje dolazi iz rada, tačnije iz pokušaja i neuspjeha te ponovnog pokušaja.

Osim toga, još jedna greška koja itekako utiče na smanjeno samopouzdanje kod djece jest nedozvoljavanje da uče iz vlastitih grešaka. Sasvim je razumljivo da roditelji nastoje spriječiti svoje dijete da pati, ali s vremena na vrijeme mora se suočiti s pogreškama i neuspjehom.

Kako objašnjavaju psiholozi, danas postoji sve više roditelja koji cijelo vrijeme pokušavaju spasiti svoju djecu od neuspjeha, a upravo je učenje na vlastitim greškama najbolji način da dijete izraste u samouvjerenu i uspješnu osobu, piše Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,