Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Psihološki savjeti kako da zaboravite situacije kojih ne želite da se sjećate

Preuzmite sliku

Neke događaje koje želite zaboraviti zauvijek su vam zaglavljeni i nemoguće ih se riješiti, a stvari kojih treba da se sjećate zaboravite, piše Bright Side.

Nekoliko psiholoških savjeta će vam pomoći u tome kako da zaboravite ono što ne želite da vam ometa svakodnevnicu, prenosi Tuzlanski.ba.

Svaki put kada vam padne na pamet neki događaj, truditi se razmišljati o drugim stvarima

Kada želite zapamtiti telefonski broj svoje majke, vjerovatno ćete ga ponavljati iznova i iznova kako bi vam ‘zalegao’ u pamćenju. Tehnika da zaboravite stvari djeluje upravo obrnuto: svaki put kada vam padne na pamet neki dođaj, bacajte ga. Možete se prisiliti i na razmišljanje o nečemu drugom kako se ne biste vratili u sjećanje koje se ne želite sjećati. Ako to radite dovoljno često, memorija će se vjerovatno izgubiti jednog dana.

 • Promjenite kontekst

  Dok razmišljate o svom lošem sjećanju, vjerovatno se možete prisjetiti mnogih detalja poput mjesta gdje se dogodilo, koliko ste imali godina, šta ste nosili ili s kim ste bili – u osnovi, kontekst situacije. Istraživači su otkrili da je bilo koje sjećanje povezano s kontekstom iskustva, a kontekst vam pomaže da se toga sjećate. Zato, ako želite to zaboraviti, kontekst treba promijeniti.

  Pokušajte dodati neke nove kontroverzne detalje koji se zapravo nisu dogodili i počnite razmišljati o situaciji u različitim uslovima. Na kraju ćete toliko zbuniti svoj um da će vam gurnuti sjećanje iz glave.

  Gradite jaču memoriju

  Ovaj trik će uspjeti samo ako to učinite odmah nakon što iskusite nešto što želite da zaboravite. Nakon nečega što se ne želite sjećati, trebali biste učiniti nešto čega biste se mogli sjećati tog vremena, a ovo bi trebalo biti jače.

 • Na primjer, ako ste imali nespretan razgovor sa bivšim prijateljem, mogli biste otići i kupiti nešto što ste dugo željeli, otići u zabavni park ili se samo zagrliti s voljenom osobom jer fizički kontakt ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. I, naravno, dok se ometate od sebe, ne biste trebali stalno razmišljati o onome šta se dogodilo, jer ćete u suprotnom samo zaboraviti sve više dajući mu dodatni kontekst.

  Oduzimajte um pozitivnim aspektom

  Svaki put kada vam padne na pamet loša uspomena, pokušajte se prisjetiti nečeg sličnog što je zapravo bilo pozitivno i  zamijeniti loše pamćenje dobrim. Na primjer, ako ste prijateljima rekli nešto glupo i željeli biste zaboraviti taj trenutak, prisjetite se nekih situacija kada ste zapravo rekli nešto vrlo pametno ili duhovito. Učinite to svaki put kada se prisjetite onoga što želite da zaboravite.

  Promjenite perspektivu

 • Ponekad razmišljate i brinete se o nečemu što ne bi smjeli. Vaše emocije su ono što vam ne omogućuje da zaboravite, zato je ključ da prestanete biti emocionalni u vezi sa situacijom. Analizirajte svoje pamćenje i pokušajte razmišljati o tome iz druge perspektive. Možda se ništa loše nije dogodilo ili je možda dovelo do nečeg dobrog.

  Ako se ne možete uvjeriti i trebate tuđe mišljenje, recite nekome o tome šta želite zaboraviti. Možda će vas reakcija osobe uvjeriti da ste prevladali stvari i vaša će emocionalnost nestati, tako da će i sjećanje nestati. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,