Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psihološke prednosti života kada si solo

Preuzmite sliku

Socijalna psihologinja na Univerzitetu u Californiji, Bella DePaulo, uporedila je rezultate 814 istraživanja sprovedenih na samcima i oženjenim ljudima. Zaključila je da život bez partnera pruža i neke prednosti pred samačkim životom.

Koje su to prednosti samaca?

Upravo to je podstaklo psihologinju DePaulo da uporedi rezultate 814 studija o samcima i zauzetim osobama. Evo što je zaključila:

– Samci su samostalniji i motivisaniji od ljudi u vezama.

– Samci više ulažu u lični rast i razvoj te sebi postavljaju više ciljeva u životu.

– Samci bolje poznaju sami sebe.

– Samci razvijaju i održavaju kvalitetnije odnose s porodicom, prijateljima i kolegama.

I život u paru ima svojih prednosti

Činjenica da samci uživaju određene prednosti pred zauzetima ne znači da automatski treba prekrižiti brak s popisa životnih mogućnosti. Život u dvoje takođe dolazi s određenim beneficijama, poput veće finansijske i emotivne stabilnosti.

Niko od nas nije ostrvo samo za sebe, ali to ne znači da se moraš opterećivati pronalaskom partnera. Postoje brojni drugi odnosi koje možeš graditi i koji će ti upotpuniti život dok ne upoznaš potencijalnog partnera.

Živimo u vremenu kada slobodno možeš birati stil života koji ti najviše odgovara i posložiti stvari onim redosljedom kojim ti to želiš. Ne postoji šablon savršenog života u koji se svatko može uklopiti. Na kraju dana, ti najbolje znaš što je dobro za tebe. (kolektiv.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,