Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psiholog otkriva pet dobrih razloga zbog kojih bi trebalo češće da kuhate

Preuzmite sliku

Ako ga svjesno učinite zadovoljstvom, kuhanje može imati koristi za vaše mentalno zdravlje.

Ako vam je kuhanje postalo samo obaveza, zastanite, posložite misli i preokrenite situaciju. Martin Preston, psiholog specijalizovan za mentalno zdravlje u Birmingham & Solihull Mental Health Trust, tvrdi da može i te kako da bude od pomoći, ukoliko ga svjesno pretvorite u uživanje, prenosi 24sata.hr.

Ovo su zaključci do kojih je došao tokom istraživanja:

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuhanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa – kortizola i adrenalina, a ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

2. Jača samopouzdanje

“Kada spremite ručak osjećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osjećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima vašim trudom, svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osjećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje.

“Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i tijelo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji”, tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

“Kuhanje daje osjećaj sigurnosti, povjerenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cijela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze”, kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinji poput miješenja hljeba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje poslije kuhanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

Često nemamo vremena da se posvetimo sebi onako kako bismo željeli, a sa ciljem da postignemo baš ovih pet stvari koje nam donosi i kuhanje. Zašto onda ne biste pokušali – pita ovaj psiholog. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,