Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prve godine su najteže: Brakovi postaju sretniji tokom vremena

Sociološki, psihološki i emotivni aspekti braka često su tema istraživanja.

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Berkeleyu daje stvarno pozitivnu sliku. Istraživanje koje je sproveo Robert Leverson, profesor psihologije, obuhvatilo je 87 parova koji su u braku između 15 i 35 godina. Psiholozi su posmatrali parove tokom 13 godina, a svaki par je testiran 3 puta na svakih 5 do 6 godina. Istraživanje je sprovedeno snimanjem privatnih razgovora o temama u kojima se parovi obično slažu, a faktori procjene su podsvjesni – boja glasa, lice osobe, izbor riječi i slično. Prema rezultatima, prvih nekoliko godina braka su najteže jer su ispunjeni prilagođavanjem i očekivanjima. Ali kasnije stvari idu bolje.

U brakovima koji traju dugi niz godina preovlađuju humor, šale i lude zajedničke navike. Osim toga, kritika je usmjerena prema partneru, i oba supružnika počinju da žive kao jedno. Sa ovim dokazima, naučnici su poništili rezultate prethodne teorije, prema kojoj pozitivne emocije blijede tokom vremena i samo navike ostaju. Naučnici su pokazali da su mnogi aspekti braka napredovali tokom godina, ali je najveći napredak pokazan u humoru, entuzijazmu, uzajamnom poštovanju i slušanju. Osim toga, toksični komentari i pasivna agresija su značajno opali – muškarci su postali manje ljuti i žene manje suzdržane.

Međutim, ovo istraživanje nije srušilo mit o “zreloj ljubavi”. Pokazalo se da stariji parovi rjeđe izražavaju ljubav verbalno od mlađih. Njihova ljubav evoluira od strastvenog u partnerstvo, tako da uopšte ne gubi svoju dubinu, ali je još uvijek drugačija. I ovo istraživanje je otvoreno za nekoliko kritika. Iznad svega, broj ispitanika je zaista mali da bi se mogao uporediti sa većinom brakova, posebno ako se radi o drugim krugovima, religijama ili kulturnom poreklu. Pored toga, istopolni brakovi ili parovi koji već prolaze kroz krizu nisu uključeni u istraživanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,