Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Provodite previše vremena sa partnerom? Ovo su načini na koje možete obnoviti vašu vezu

Preuzmite sliku

 

Mnoge stvari koje su nam se nekada činile dragocjenima, kao što je rad od kuće i provođenje više vremena sa partnerom ili porodicom, mogu biti teže nego što smo mislili, piše Bright Side.

Zaglavljivanje u rutini, nedostatak vlastitog prostora ili premalo vremena za prijatelje ili sebe mogu biti neke od posljedica provođenja previše vremena sa partnerom, prenosi Tuzlanski.ba.

Shvaćajući da postoji mnogo parova koji prolaze kroz nešto poput ovoga, pripremili smo niz savjeta za obnavljanje “duha” u vezi kako bi pomogli parovima da uživaju u druženju.

1. Ne zanemarujte porodicu i prijatelje

Biti u paru pruža osjećaj udobnosti, a zbog toga druge veze mogu biti zanemarene. Ovo može stvoriti “zavisnost”, želeći da se sve vrti oko partnera do te mjere da izolujete jedno drugo od svog društvenog, poslovnog i porodičnog života. Neke od osobina osobe koja je sklona suzavisnosti su strah od usamljenosti, anksioznost, opsesivne misli, panika zbog prekida veze i još mnogo toga.

 • Da to ne bi došlo do štetnog nivoa, kao što je komunikacija samo sa tom osobom, odbacivanje ličnih snova, radnih ciljeva i drugih efikasnih odnosa, potrebno je to na vreme prepoznati i ne ostavljati sve ostalo što je također važan dio života.

  2. Umjesto pretpostavke, bolje je pitati

  Dobro je razmisliti o tome šta je potrebno našem partneru, šta mu može pomoći i kako ga možemo učiniti malo sretnijim. Ali mnogo puta možemo imati pogrešnu ideju o tome šta druga osoba želi ili zahtijeva, a to se može izbjeći na vrlo jednostavan način: pitanjem.

  Reći nešto poput: “Šta ti treba?” ili “Šta te nervira kod mene?” ili “Kako mogu doprinijeti tvojoj sreći?” može otvoriti obogaćujući dijalog za oboje i pomoći vam da izbjegnete nepotrebne rasprave.

  3. Pokušajte razumjeti razlog vaše dosade

  Osjećaj dosade je ponekad suptilan i teško je prepoznati da li nam je zapravo dosadno ili ne. Ali ovaj osjećaj se može pojaviti u drugim oblicima koje je lakše prepoznati, poput ljutnje, iritacije ili manje privlačnosti. Ako se to počne događati, dobra vježba je da se zapitamo koji unutrašnji razlozi mogu učiniti da se tako osjećamo i vrebaju li nas rutinski zadaci ili dosada.

 • Neka rješenja za ovo mogu biti:

  Nastavak aktivnosti koje su vam se oboma dopale i koje su iz nekog razloga prestale da se odvijaju

  Biti romantično kreativan

  Pravimo lijepe gestove jedno za drugo

  Odete negdje na nekoliko dana

  4. Pronađite balans između vremena sa partnerom i vremena nasamo

  Provođenje puno vremena zajedno može dovesti do zajedničkih aktivnosti koje biste, da imate izbora, možda radije radili odvojeno. To nije zbog nedostatka naklonosti prema vašem partneru, već zbog toga što postoje stvari koje jednostavno više volite raditi sami ili s drugim ljudima oko sebe. Zato je važno otkriti koje stvari više volite raditi zajedno, a koje ne.

  Svakodnevne domaće aktivnosti, kao što su slaganje rublja, pospremanje ili izvođenje psa, također mogu biti načini da na trenutak ostanete sami. Odnosno, ako je fizičko razdvajanje moguće, tim bolje. Ovo će uravnotežiti vrijeme provedeno zajedno i vrijeme provedeno odvojeno, a ova “udaljenost” će učiniti da partneri nedostaju jedno drugom, unoseći uzbuđenje u njihov ponovni susret.

  5. S humorom se nosite sa lošim situacijama

  Ne samo da je važno da se zabavite s prijateljima i porodicom, već je i prioritet održavati dobro raspoloženje između vas i vašeg partnera. To se može postići predlaganjem igara, šetnji i aktivnosti. Čak i razmišljanje o nekoj jednostavnoj šali koja unosi drugačije raspoloženje u uobičajenu rutinu može pomoći. Sve to razbija uobičajeno ponavljanje na koje smo navikli, unoseći pozitivnost u okolinu.

 • 6. Razmotrite individualnu terapiju ili terapiju u paru, ako je potrebno

  Terapija ne mora biti posljednja opcija. U određenoj mjeri, svako može imati koristi od nepristrasnog posmatrača. Osjećaj tuge, preopterećenosti, razdražljivosti ili izazova kao par može biti okidač za razmišljanje o odlasku kod terapeuta. Oni mogu pružiti emocionalnu podršku i određene alate za poboljšanje mentalnog zdravlja, kao i vašeg života u paru i komunikacije.

  7. Investirajte u „samodiferencijaciju“

  “Samodiferencijacija” može zvučati složeno, ali znači nešto tako jednostavno kao što je “sposobnost održati osjećaj sebe, nezavisno o partneru”. Oni koji su još uvijek u vezi mogu ostati sami, u svim aspektima, uživajući u partnerskim aktivnostima i solo iskustvima bez osjećaja da moraju „pobjeći“ iz svog okruženja ili nečeg sličnog.

  Ulaganje vremena u svoje strasti i u sebe čini i vrijeme nasamo i vrijeme sa partnerom ugodnijim. Nezavisna iskustva obogaćuju odnos i donose ispunjenje kako pojedincu tako i paru.

 • 8. Fokusirajte se na pozitivne stvari jedno o drugome

  Često možemo postati opsjednuti stvarima koje naš partner ne radi tako dobro i teško je napustiti taj osjećaj. Možda je problem stvar perspektive i čovjek se nastavlja držati negativnih misli iz raznih razloga. Da biste promijenili ovaj način gledanja na stvari, možete pokušati sljedeće:

  Promijenite govor tijela, jer je to povezano sa nesigurnošću i nedostatkom samopouzdanja.

  Prenesite emocije koje vas muče.

  Umjesto da na stvari gledate kao na probleme, razmišljajte o njima kao o izazovima.

  Izrazite se kreativno pisanjem, crtanjem, plesom itd.

  Osvježite um šetnjom kako biste izašli iz uobičajenog okruženja.

  Navedite sve što je vrijedno truda u svom životu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,