Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Proteinska dijeta: Ovo su pravila kojih se trebate držati da bi uspjela

Preuzmite sliku

Proteinska dijeta, kako joj i ime govori, nalaže konzumiranje proteina naspram ugljikohidrata. Često je korištena kao dijeta za sportaše jer reducira masno tkivo dok istovremeno zadržava mišićnu masu.

Pravilo proteinske dijete je da dnevno unosite od 30 do 60 posto ukupnih kalorija iz proteina.

Šta je proteinska dijeta?

Hrana u proteinskoj dijeti trebala bi biti bogata proteinima i siromašna ugljikohidratima i mastima. Ovom dijetom se većina makronutrijenata sastoji od proteina te se smatra da se njome može brzo mršati i skinuti suvišne kilograme.

Najpoznatije proteinske dijete su Atkinsonova dijeta i Dukan dijeta, no obje su bazirane na tome da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Uz gubljenje masnih naslaga ovime se ne gubi i mišićna masa kao kod nekih dijeta, već suprotno – doprinosi se izgradnji mišića, prenosi N1.

Učinkovitost proteinske dijete

Visokoproteinske dijete ili keto dijete zastupaju unos namirnica koje su barem 50 posto proteinske. To za ljudski organizam znači manjak ugljikohidrata od uobičajene prehrane, a ujedno i pokretanje metaboličkih procesa u tijelu. U trenutku kada se zbog manjka ugljikohidrata smanji razina inzulina u tijelu, da bi organizam dobio energiju on mora topiti masne naslage. Ovime se dovodi u stanje ketoze.

Proteini su sastavljeni od esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina koje su nam izuzetno bitne za sve bitne funkcije. One tako utiču na jačinu kose, noktiju, zdravlje kože i unutarnjih organa. Aminokiseline su nužne za obnovu tkiva i rad mišića. Također, prehrana bogata proteinima potpomaže prijenos kisika i hranjivih tvari do stanica.
Proteinska dijeta za mršavljenje ojačava cijeli organizam zbog pojačanog stvaranja antitijela koja štite od bolesti i toksina.

Šta jesti u proteinskoj dijeti?

Bjelančevine ili proteini koji su nam dostupni mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, a da bi proteinska dijeta bila uravnotežena, treba ih koristiti ujednačeno. Jelovnik za proteinsku dijetu tako uključuje ove namirnice:

-sve vrste ribe
-meso – piletina, svinjetina, govedina, teletina… (ne i suhomesnati proizvodi)
-jaja
-mlijeko i mliječni proizvodi
-soja
-mahunarke
-salata, povrće

Prilikom pripreme hrane za proteinsku dijetu trebalo bi se koristiti što manje masti te se meso ne bi smjelo pohovati ili pržiti u mnogo ulja. Količina hrane u proteinskoj dijeti nije ograničena, no ne bi trebali pretjerivati. Najbolji način je konzumiranje više manjih obroka kroz dan. Pića u proteinskoj dijeti ne bi trebala biti zašećerena, a smiju se piti i kafa i čaj. Umjesto šećera odaberite manje količine meda.

Opreznost kod proteinske dijete

Za razliku od mnogih drugih dijeta koje se mogu prakticirati po mjesec dana, trajanje proteinske dijete ne smije biti duže od sedam dana. Nakon sedam dana treba nastaviti s normalnom prehranom kao prije dijete. Praktikovanje keto dijete duže od sedam dana moglo bi biti opasno.

Preporučuje se i lagano ulaženje u sve faze dijete, što bi značilo postepeno povećavati razinu proteina i postepeno smanjivati količinu ugljikohidrata kroz dan.

Proteinsku dijetu ne bi trebali konzumirati dijabetičari, ljudi s težim gastrointestinalnim problemima, problemima s jetrom, bubrežnim bolestima i srčanim bolestima. Proteinska dijeta nije lagana za organizam i s njom treba biti oprezan. Ako niste sigurni smijete li isprobati proteinsku dijetu, najbolje bi bilo da se prvo posavjetujete sa svojim ljekarom.

Ako niste sigurni kako započeti s proteinskom dijetom, ovo je primjer jelovnika za doručak, ručak i večeru.

Jelovnik za proteinsku dijetu

Doručak: jaja s povrćem na maslinovom ulju
Užina: svježi sir ili jogurt s povrćem ili malo voća
Ručak: meso na žaru uz zelenu salatu
Užina: šaka kikirikija
Večera: salata s tunom      (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,