Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prostorija u domu u kojoj nikada ne biste trebali čuvati lijekove

Preuzmite sliku

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje lijekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo za to logičan izbor, zar ne? No farmaceuti kažu da je to vjerovatno najgore mjesto za kućnu apoteku.

Lijekovi su ondje izloženi velikoj vlažnosti što će vjerovatno uticati na to da izgube svoju učinkovitost, kažu iz udruženja njemačkih farmaceuta BAH. To vrijedi čak i ako ne otvorite pakovanje, prenosi Hina.

Umjesto toga, većina lijekova voli hladna i suha mjesta, između 15 i 25 stepeni Celzijevih. Ne bi ih trebalo izlagati visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti.

U frižider idu lijekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti apotekar.

Kada živa u termometru pređe 25 Celzijevih stepeni, većinu lijekova i kozmetičkih proizvoda najbolje bi bilo spremiti u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora topline, svjetlosti i vlage.

Ako lijek nije adekvatno čuvan može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja djelotvornosti lijekova. Istodobno može doći do promjene organoleptičkih svojstva, odnosno boje, konzistencije, mirisa i okusa.

Antibiotike tokom ljeta treba čuvati u frižiderujer bi, primjerice, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, inzulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Stručnjaci upozoravaju da se lijekovi ipak ne smiju čuvati na temperaturama nižima od nule jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova djelotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjivo će biti to što ima grudvice. Diskoloracija i čudan miris trebaju se smatrati znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu.

U osnovi, ako lijek izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite ga. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,