Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prostitucija u doba korone: ‘Strah da postanem beskućnica veći je nego od Covida’

Preuzmite sliku

Nakon što je u jednom italijanskom gradu na Siciliiji otkriveno kako se jedna seksualna radnica zarazila koronavirusom, nastala je panika

Pandemija koronavirusa izazvala je potpuni haos u svijetu, a ekonomske posljedice osjećat ćemo još dugo vremena nakon što se situacija smiri. Vlade širom svijeta prisiljene su zabranjivati rad svima čije se usluge ne smatraju nužnima, a u tu grupu dugo vremena su spadale i seksualne radnice.

Iako vlade nisu dale konkretne upute prostitutkama, sugestija da ljudi izbjegavaju rukovanje dovoljno govori o tome kakav je stav prema spolnim odnosima, a to se očekivano loše odrazilo na njihove prihode koji su preko noći gotovo nestali.

Primjera radi, u Holandiji je u martu propisana karantena te je četvrt De Wallen u kojoj je poslovalo 300 prostitutki prestala s radom, da bi tek u julu ponovo ‘otvorila’ svoja vrata.

 • Italijanske prostitutke na ivici gladi

  I dok u Holandiji seksualne radnice strahuju od neizvjesne budućnosti, iako su tamošnje restrikcije daleko blaže nego u Njemačkoj ili Francuskoj, u Italiji je situacija zabrinjavajuća.

  Prostitucija u Italiji nije ilegalna, ali pandemija koronavirusa prisilila je mnoge seksualne radnice da nakon mjeseci krize prihvaćaju brojne rizične situacije s klijentima samo kako ne bi umrle od gladi.

  Zvali gradonačelnika

  Nakon što je u malom italijanskom gradu Modica na Siciliiji otkriveno kako se jedna seksualna radnica zarazila koronavirusom, nastala je velika panika, piše New York Times.

  Iako je žena apelovala i svim svojim klijentima poručila da se testiraju, stručnjaci nisu mogli otkriti s kime je sve bila u kontaktu, odnosno ko su bili njeni klijenti.

  Čak je gradonačelnik Ignazio Abbate počeo dobivati anonimne telefonske pozive muškaraca koji su kao za prijatelje ispitivali kako izgleda zaražena seksualna radnica kako bi vidjeli jesu li imali seksualne odnose baš s njome.

  Cijela ta situacija i stigma oko prostitucije stavila je ljude u tom gradu u veliku opasnost. Nasreću, seksualna radnica se oporavila prošlog mjeseca u bolnici, a nije zabilježen ni porast zaraženih. No, taj slučaj skrenuo je pažnju na veliki problem seksualnih radnica koje su doslovnog zbog posla kojim se bave zasigurno izuzetno ugrožene.

  “Naravno da sam prestravljena”, izjavila je Fernanda Ponciano, 31-godišnja prostitutka iz Toskane.

 • Ponciano je ponovo počela raditi nakon što tri mjeseca nije imala od čega živjeti. Tokom jutra radi kao kućna pomoćnica, a navečer radi najstariji zanat na svijetu. Od zarađenog novca uzdržava majku, sestru i njenu kćerku u Brazilu.

  “Strah da postanem beskućnica je veći od straha od Covida”, priznaje dodajući da joj uopće nije svejedno, ali da nema drugog rješenja.

  Podaci klijenata

  Iako prostitucija u Italiji nije ilegalna, nije ni regulisana i zbog toga oko 700.000 seksualnih radnica nisu niti imaju bilo kakve olakšice niti primaju pomoć u ovoj situaciji. Većina njih jedva spaja kraj s krajem.

  Mery Sommella, 54-godišnjakinja iz Bologne prestala je primati klijente sredinom marta. Do početka aprila više nije imala ni za hranu te je počela moliti za pomoć lokalne humanitarne udruge.

  Priznaje da i dalje osjeća strah zbog povratka na posao.

  “Tokom ovih 40 godina koliko sam provela na ulici, nikada se nisam zarazila, jer sam uvijek bila izuzetno pažljiva. Ne želim da se zbog korone to promijeni”, izjavila je Mery.

  U drugim evropskim zemljama poput Holandije i Njemačke, seksualne radnice moraju dobiti sve podatke klijenta kako bi se u slučaju bilo kakvog problema moglo pratiti njihovo kretanje. Isto tako u Holandiji prostitutke koje su redovno plaćale porez su imale pravo na finansijsku pomoć države u visini do 1100 eura, ali u Italiji one su, uistinu, dovedene na ivicu siromaštva. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,