Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Progledao nakon 44 godine: Čim je mogao jasno vidjeti, sjeo za sportski automobil

Preuzmite sliku

Kanađanin je cijeli život sanjao o tome kako će voziti automobil. 

44-godišnji Mike Schickerowski je rođen s nistagmusom, urođenom manom koja ga je cijelog života sputavala u nastojanjima da ostvari najveću želju i provoza automobil. Kako pišu kanadski mediji, ovaj poremećaj titranja očiju, koji ne dopušta fokusiranje slike, učinio ga je zakonski slijepim, a to mu je onemogućavalo radnje za koje je vid neophodan, poput, primjerice, vožnje, prenosi index.hr.

Prije dvije godine je podvrgnut eksperimentalnoj terapiji u Kaliforniji. Operativni zahvat je prošao uspješno i Mike je prvi put progledao i jasno vidio. “Bilo je prelijepo vidjeti, ali još ljepše je bilo uvidjeti šta sam sve propustio za života. Bio je to emocionalni slom. Mama je urlala od sreće, a žena je bila oduševljena. Niko nije očekivao da će se to dogoditi“, rekao je Mike za Global News.

  • No, Mike je bio sretan jer je budućnost pred njim, a to znači da će moći ostvariti neke snove. Jedan od njih je bio sportski auto o kojem je sanjao još kao dječak. Želja je bila toliko jaka da je kupio žutu Corvettu i prije no što je položio vozački ispit. U julu je konačno dobio i vozačku dozvolu, a od tada se ne odvaja od automobila. Razumljivo.

    “Stvar je osjećaja slobode i mogućnosti da izađem i radim šta želim. Prošle sedmice sam odveo sina na pecanje. Kćerku sam odveo na sladoled. To nikad nisam mogao sam napraviti. Nevjerovatan je to osjećaj“, rekao je Mike. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,