Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Profesor zadao svojim đacima domaći preko ljeta, a njegova lista oduševila je sve roditelje

Preuzmite sliku

Cesare Catà, učitelj u jednoj italijanskoj školi u priobalnom gradiću Fermo, dao je svojim učenicima zanimljiv domaći zadatak koji treba da urade tokom ljetnog raspusta.

Na spisku bilo 15 mini zadataka i ovo je vjerovatno najbolja stvar koju je profesor mogao da učini za svoje đake.

Profesor je listu podijelio na društvenim mrežama koja je za kratko vrijeme oduševila veliki broj ljudi.

Ovo su zadaci sa njegove liste:

1. Svakog jutra prošetajte pored obale, zagledajte se u sunčevu svjetlost koja se odražava na vodi i promislite o tome šta vas čini sretnim.

2. Pokušajte da što više koristite nove riječi koje smo ove godine naučili. Što više možete da kažete, imaćete više stvari o kojima možete da mislite. Što više mislite, bićete slobodniji.

3. Čitajte što više možete. Ne zato što morate, već zato što ljeto daje inspiraciju za nove avanture i maštanja, a čitanje je poput letenja. Čitanje je najljepši oblik pobune (obratite mi se za prijedloge šta čitati).

4. Izbjegavajte ljude, stvari i situacije zbog kojih se osjećate nesretno ili prazno. Okružite se prijateljima koji obogaćuju vaš život, koji vas razumiju i vole takvima kakvi jeste.

 • 5. Ako se osjećate tužno ili uplašeno, ne brinite. Ljeto, kao i svaka druga divna stvar u životu, može dovesti dušu u stanje zbunjenosti. U takvim trenucima pokušajte da vodite dnevnik i opisujte kako se osjećate (ako želite, možemo ga zajedno pročitati u septembru).

  6. Plešite, kao da vas niko ne gleda. Plešite bilo gdje i kad god možete – na plesnom podijumu ili sami u svojoj sobi. Ljeto je stvoreno za ples i šteta je da se tome ne prepustite.

  7. Uživajte u izlasku sunca barem jednom. Stanite i tiho i duboko dišite. Zatvorite oči i osetite zahvalnost za sve što imate.

  8. Bavite se sportom.

  9. Ako ste upoznali nekoga ko vam se jako svidio, recite mu to. Učinite to na najiskreniji mogući način, koristeći najljepše riječi. Ne brinite da li će vas razumjeti. Ako se ništa ne dogodi, nije bilo suđeno i slijedite savet iz tačke 8. Ako sve bude dobro, provešćete ljeto zajedno i pamtićete ga dugo.

  10. Pročitajte bilješke sa časova. Upoređujte stvari o kojima smo čitali sa onim što se vama događa.

 • 11. Budite sretni poput sunca, a slobodni i neukrotivi poput mora.

  12. Ne psujte. Budite ljubazni i kulturni.

  13. Gledajte dobre filmove s zanimljivim pričama. Ako je moguće, gledajte ih na engleskom. Na taj ćete način ćete vježbati engleski i razvijati svoju maštu i sposobnost da osjećate. Ne dopustite da se film završi odjavnom špicom – ponovno proživite njegovu radnju i uporedite ga sa vašim životom, iznova i iznova, i učinite ga dijelom vašeg ljetnjeg iskustva.

  14. Ljeto je čarobno. Na blistavom jutarnjem suncu i tokom toplih ljetnih večeri maštajte o tome kakav bi život željeli da imate i šta želite da postignete. Ne prepuštajte stvari slučaju, vaš život zavisi od vas. Samo takvim stavom nikada nećete odustati od svojih snova.

  15. Budite dobri. (ddl.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,